23 september - Aflevering 1: Meer dan natuur

De aflevering “Meer dan natuur” is een inleiding op de volgende 14 afleveringen, waar we met diverse fragmenten kennis maken met de archeoloog Rob Paulussen en landschapshistoricus Maurice Paulissen van het Koninklijk Limburgs Geschied-en Oudheidkundig Genootschap op verschillende locaties in de provincie.

Dit jaar is er een zeer afwisselende serie van Natuurlijk Limburg ontstaan waarbij niet alleen fauna en flora worden getoond, maar waarbij de historie van ons landschap op verrassende wijze wordt getoond. Interessante vondsten in en verhalen over de landschappen in Limburg komen aan de orde. 

“Deze tv serie wil laten zien dat regionale geschiedenis altijd verbonden is met het regionale landschap. En ook, dat wat wij nu in het landschap zien, vaak het resultaat is van menselijk handelen, soms in een ver verleden, soms recent.” (Maurice Paulissen, landschapshistoricus)

Vele van deze vondsten bevinden zich in het Limburgs Museum, waardoor er in iedere uitzending ook een bezoek wordt gebracht aan het Limburgs museum waar conservator Benoît Mater de waardevolle vondsten toont.

“Elk landschap draagt getuigenissen van het verleden. Ga eens op zoek naar de plek waar mooie archeologische vondsten zijn gedaan en ervaar die plek. En bezoek dan het Limburgs Museum om de archeologische vondsten op zijn mooist te bewonderen. Als dat het effect is van deze tv serie, dan is de serie geslaagd!” (Benoit Mater, conservator Limburgs Museum)

Hiermee laat deze serie zien dat het Limburgs landschap door meer wordt gevormd dan enkel de natuur!