Onderwijssymposia

De commissie Educatie heeft de afgelopen jaren 2 onderwijssymposia georganiseerd die specifiek bedoeld waren om docenten op weg te helpen de Limburgse canon te gebruiken in hen dagelijkse lessen. Hieronder van beiden een verslag.


'Truuk noa hoes' - didactisering van Limburgse geschiedthema's

Op 1 februari 2017 werd in samenwerking met Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS) en de Nieuwste Pabo (dNP) een onderwijssymposium georganiseerd in hun gebouw aan de Mgr. Claessenstraat 4 te Sittard. 

Genodigden waren de studenten van beide instellingen, docenten, LGOG-leden en andere belangstellenden. Dit was de uitnodiging. Met 95 deelnemers was dit symposium een succes te noemen, vooral omdat met het grote aantal studenten ook de toekomst van het geschiedenisonderwijs in de zaal zat.

Er zijn in totaal vijf workshops gehouden:

  • Limburgse Romeinen - Ruth Kleijnen (verving Kathleen Vandenbrande)
  • De Limburgse Successieoorlog - Koen Henskens
  • Heksenvervolging en sociaal banditisme - Jos Meuwissen
  • Maastrichtse industrialisatie - Thijs van Vugt
  • 'Waarom kiest een Limburger voor de NSB?' - Jos Venner

'Canon van Limburg'

Op 28 oktober en 8 november 2010 organiseerde de commissie Educatie van LGOG twee symposia over de Canon van Limburg. Klik hier voor de uitnodiging voor de symposia, hier voor het programma en hier voor een verslag van beide dagen. Tijdens de symposia zijn in totaal zes workshops gehouden. Hierover is onderstaande documentatie beschikbaar: