28 november/ Lezing "Verdwijning van het veen"

Lezing door Paul Thissen over “Hoe het veen verdween – Gebruik, ontginning en herstel van het Koningsven, 1731-2017”

Noord-Limburg kende vroeger veel veen- en broekgronden. Natte gebieden die bij de omwonenden in gebruik waren voor het kleinschalig winnen van turf, het steken van plaggen en het weiden van vee. Een van de venen was het uitgestrekte Koningsven, gelegen ten noorden van Gennep en Ottersum tussen Milsbeek en Ven-Zelderheide, een strook vormend van zes kilometer lang gelegen tegen de stuwwal van St.-Jansberg en Reichswald.

In de loop der eeuwen raakte het Koningsven uitgeput en werd ontgonnen. Bij gebruik en ontginning was er strijd tussen de lokale boerengemeenschappen en krachten van buiten. Bij de laatsten hoorden de Koning van Pruisen, hoger gezag van Frankrijk, België en Nederland, en de Heidemaatschappij en het Staatsbosbeheer. Na de Tweede Wereldoorlog was er nog een klein deel van het Koningsven over, dat hogerhand wilde bewaren als natuur. Het gemeentebestuur van Ottersum wist, gesteund door de boeren, ook dit ontgonnen te krijgen. Echter, de komende jaren zal een aanzienlijk deel van het Koningsven ontwikkeld worden tot een nat natuurgebied waar weer veen kan groeien, gesteund door het gemeentebestuur.

Paul Thissen is  auteur van het boek Het Koningsven, Ontstaan, ontginning en herstel van een veengebied bij Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide (Matrijs, 2017)

Lees hier een artikel van Paul Thissen en Johan Thissen over de verdwijning van het Koningsven.

Praktisch: 
  • Locatie: Zaal de Pub, St Jansstraat 48 te Ottersum
  • Aanvang: 20.15 uur
  • Kosten: geen    

Gelieve vooraf aan te melden door hier te klikken >>

Deze activiteit is georganiseerd i.s.m. LGOG Kring Maas en Niers.

Bekijk hier de aflevering die bij deze landschapsexcursie hoort >>