Aflevering 9: Wederopbouw deel 3 (kinderen van zwarte bevrijders)

Denkend aan de wederopbouw van Limburg is er een fenomeen waar men niet snel bij stilstaat: de geboorte van bevrijdingskinderen als een uitkomst van de vele feesten die in deze tijd georganiseerd werden. Wat veel mensen ook niet weten, is dat zich onder onze bevrijders tevens afro-Amerikaanse jongens bevonden. Ook zij kregen kinderen met Limburgse vrouwen, die vanwege hun afwijkende uiterlijk veel nare dingen meemaakten tijdens hun leven. Luister in deel drie van de serie over de wederopbouw naar een verhaal over segregatie, verboden liefdes, en ongewenste kinderen.

De aflevering is hier te beluisteren.

Bronnenlijst:

  • Kirkels, M. (2017). Kinderen van Zwarte Bevrijders. Nijmegen: Uitgeverij Vantilt.
  • Kirkels, M. (2014). Van Alabama naar Margraten. Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins. Nijmegen: Uitgeverij Vantilt.

Aankomst van gesneuvelde soldaten in Margraten. Foto: US 161st Signal Photo Corps

Omslag van het boek 'Kinderen van Zwarte Bevrijders'

De Amerikaanse Ambassade in Den Haag maakte dit visueel eerbetoon aan Jefferson Wiggins en de andere Afro-Amerikanen die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden. Dit eerbetoon bevat ook beeldmateriaal van de boekpresentatie op 5 november en het Tribute op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten op 10 november.