Aflevering 2: Literatuur deel 1 (De verhalen van Pol Brounts)

Deze aflevering van de LGOG Podcast is het eerste deel van een serie over literatuur uit Limburg. Deel 1 gaat over het leven van de Maastrichtse schrijver Pol Brounts. Verhalen uit zijn bundel Hojheh! worden in deze aflevering voorgelezen door Lucy Willems. De aflevering is te beluisteren via deze link of klik hieronder.

Wie was Pol Brounts?

Pol Brounts werd geboren op 2 juli 1919, en overleed op 22 maart 2005. Brounts had tijdens zijn leven veel verschillende functies. Hij was onderwijzer, medeschrijver aan de Nuie Mestreechsen Dictionair en het boek Speulentere Spelle, had zijn eigen radiorubriek Noonk Pol (die werd uitgezonden op ROZ), doceerde jarenlang een cursus Maastrichts aan de Volksuniversiteit, en was een van de oprichters en voorzitter van de Veldeke Krink Mestreech.

Pol was een rasechte verteller en schreef zelf korte verhalen. Na zijn pensioen stak hij daar dan ook al zijn tijd in. Deze verhalen verschenen in vier dichtbundels: Zal iech uuch ins get vertèlle?, Hojheh!, Meen leef Lui, en Lachen is Oonnootig. Uiteindelijk kwam er in 2019 ook nog postuum een bundel uit die bestaat uit korte gedichtjes. Deze werden door de kinderen van Pol gevonden na zijn dood. In al de verhalen van Pol is duidelijk te zien dat Maastricht zijn grootste inspiratiebron was.

Zelf de verhalen van Pol luisteren? Dat kan! Via deze link wordt u doorgestuurd naar de website van DBNL, waarop alle bundels van Pol zijn gedeeld met het publiek. Hier kunt u de verhaaltjes lezen, of een PDF downloaden om uit te printen.

De cover van de bundel Hojheh! uit 1999.