Op pad door de provincie 7: Op bezoek bij Restauratieatelier Restaura

In deze aflevering gaan we langs bij Restauratieatelier Restaura, gevestigd in de Vondst in Heerlen. De Vondst is het kloppend hart van archeologisch Limburg. Iedereen die nieuwsgierig is naar het verleden kan hier ontdekken wat er allemaal moet gebeuren voordat een archeologische vondst in een museumvitrine belandt. Je beleeft wat er gebeurt vanaf het graafwerk tot het moment dat iets tentoongesteld wordt.

Op deze plek bundelen de Provincie Limburg, gemeente Heerlen en stichting Restaura hun krachten. Zowel het provinciaal depot, de kantoren van Historisch Goud als het restauratieatelier van Restaura zijn er gehuisvest. Restaura is gespecialiseerd in het conserveren en restaureren van archeologische voorwerpen. Zij werken met alle soorten metalen, glas, hout, leer, aardewerk en steen en voeren opdrachten uit voor, onder andere, musea, archeologische diensten en opgravingsbedrijven.

We nemen een kijkje in het restauratieatelier en leren meer over de mogelijkheden van 3D technieken. Luk van Goor, fotogrammateur, legt meer uit over de mogelijkheden van 3D zoals Virtual Reality en 3D prints. Corinna de Regt, restorateur en archeoloog, vertelt over de projecten waar zij momenteel aan werkt en het omgaan met fragiele materialen.

Luk met in zijn handen een VR-bril en het beeld van Minerva.

Justine in gesprek met Corinna.

De 3D print van het beeld van Minerva, ook te zien in de virtual reality omgeving. Het plastic is bewerkt met zand om het op steen te laten lijken.

3D prints van een Romeinse gesp. Het plastic is beschilderd zodat het op metaal lijkt.