Op pad door de provincie 1: DRAPO (deel 1)

Limburg is een provincie met een rijke hoeveelheid aan immaterieel erfgoed. Schuttersverenigingen, harmonieën, fanfares, koren, carnavalsverenigingen, de jonkheid. En al dat immateriële erfgoed brengt weer materieel erfgoed voort. Want die verenigingen en clubs hebben meestal een eigen beschermheilige, een logo, of een spreuk. En waar worden die op getoond? Juist: vlaggen en vaandels. Denk maar eens aan het OLS, het Oud Limburgs Schuttersfeest. Als je daar langs de zijlijn staat, komt er een enorme kleurenpracht aan textiel aan je voorbij waarop de identiteit van de schutterij in kwestie uitgebeeld is.

Er was tot nu toe nooit een plek waar al die vlaggen en vaandels bij elkaar kwamen. Maar daar is verandering in gekomen. Het Sociaal Historisch Centrum in Limburg, SHCL, in Maastricht, heeft namelijk besloten al deze vlaggen en vaandels in kaart te gaan brengen op de website limburgsevaandels.nl. Een mooie online verzameling onder de projectnaam DRAPO. We gaan in gesprek met Initiatiefnemer professor Joep Leerssen, medewerker archieven en digitalisering Celine Huits en textielrestaurator Doortje Lucassen.

Wilt u ook meedoen aan dit project? Ga dan naar www.limburgsevaandels.nl. Daar vindt u meer informatie en kunt u lezen hoe het toevoegen van een vlag of vaandel werkt.