Op pad in het Land van Maas en Niers

Bezoekerscentrum Martinustoren, Gennep

Bezoekerscentrum Martinustoren bevindt zich op een plek met een bijzondere historie. Meer dan 1.000 jaar geleden werd hier namelijk voor het eerst een kerk gebouwd. Door de strategische ligging tussen Maas en Niers en de ligging vlakbij de Rijn heeft het Land van Maas & Niers een bijzondere geschiedenis te vertellen. Een geschiedenis die u tegenkomt in de lieflijke landschappen van de Maasduinen, de Maasheggen en de stuwwal. (Mookerheide, St. Jansberg en Reichswald)

De gratis toegankelijke Martinustoren stipt met zijn tentoonstelling de cultuurhistorie en de landschappen aan. De toren nodigt als het ware de bezoeker uit om deze landschappen, waarop hij vanuit de toren neerkijkt, al fietsend of wandelend te ontdekken via de Martinustorenroutes.

Museum “Het Petershuis”, Gennep

Museum het Petershuis is een museum voor cultuurhistorie en hedendaagse kunst. Het biedt zowel permanente- als wisseltentoonstellingen. De vaste collectie bestaat uit archeologische vondsten, maquettes en historische informatie over Gennep en de regio. Daarnaast organiseert het museum ieder jaar acht á tien wisselexposities. De permanente exposities omvatten een aantal thema's waarin de resultaten van opgravingen en onderzoeken zijn verwerkt:

Religieus Museum De Crypte, Gennep

In de St. Martinuskerk bevindt zich het Religieus museum de Crypte. De collectie omvat, naast oude in kruissteek handgeweven tapijten, honderden Mariabeelden uit heel Europa, vele monniken- en zusterspoppen in originele kledij en veel andere voorwerpen die 'het rijke Roomsche leven' doen herleven.

Het religieus museum is gevestigd in de crypte van de St. Martinuskerk in Gennep. De uitgebreide collectie toont aan de bezoekers het rijke Roomsche leven van weleer. Het museum is bekend om de bijzondere nonnenpoppen, een grote collectie Mariabeeldjes en verscheidene kostbare tapijten.

Miniatuur Spoorstad Gennep - Duits lijntje, Gennep

Gennep was vroeger het middelpunt van de spoorlijn die men liefdevol “het Duits lijntje” noemde. Het was een onderdeel van de kortste verbinding Londen – Berlijn – St. Petersburg. In Gennep waren het hoofdkantoor, grensstation en de werkplaatsen gevestigd. Er is in totaal meer dan 10 jaar gewerkt aan de modelbaan die meer dan 14 meter lang is. De modelbaan is tijdens de openingstijden van de bibliotheek gratis te bezichtigen. Het nabij gelegen museum het Petershuis heeft een gratis toegankelijke permanente expositie over het Duits lijntje.

Kenniskeuken WO2 - Liberation Route, Gennep

De permanente expositie laat de bijzondere W.O.2 historie zien van de top van Noord-Limburg. Door Operatie Market Garden bevrijdden de geallieerden in sept-okt. 1944 Nederland tot aan de grote rivieren. Bij Gennep bereikten ze de overkant van de Maas. De buurgemeenten Mook en Groesbeek werden bevrijd. Gennep werd gedurende 5 maanden frontgebied en de bevolking moest evacueren. In febr. 1945 begon hier het grote Rijnland offensief met Operatie Veritable. In het nabijgelegen Reichswald vond de laatste grote slag aan het westelijk front plaats. Bij Gennep kwam de grootste militaire brug te liggen uit W.O.2 . Een bijzondere expositie met veel foto- en filmmateriaal. De tentoonstelling is tijdens de openingstijden van de Kenniskeuken gratis te bezichtigen.

Museum “De Oude Pottenbakkerij”, Milsbeek

Milsbeek was vanaf de 50er jaren het middelpunt van de bloempotjesindustrie in Nederland, direct gelegen aan de Maas en makkelijk toegankelijk. Er waren in die tijd tientallen fabriekjes in Noord-Limburg.

In 2010 werd de restauratie van de laatste hout gestookte pottenoven, met karakteristieke schoorsteen, in Nederland voltooid en inmiddels is ook een museum over de pottenbakkerijen in Milsbeek ingericht. Regelmatig zijn er exposities en worden workshops gegeven door keramisten.