Rondleiding Begraafplaats Nabij de Kapel in ‘t Zand

Op zaterdag 21 september 2019 zal - als nevenactiviteit van de enige tijd geleden gehouden lezing ‘Begraafcultuur in Limburg’ - een van de rondleiders van de Stichting Oude Kerkhof een rondleiding verzorgen over de ‘Begraafplaats Nabij de Kapel in ’t Zand.’

Deze begraafplaats is één van de oudste, tot Rijksmonument benoemde, algemene begraafplaats (1785) van ons land. Is de begraafplaats al uitzonderlijk vanwege haar ouderdom, zij is dat nog veel meer vanwege haar uiterlijk. Vrijwel nergens in Nederland is de scheiding tussen het katholieke gedeelte, het protestantse gedeelte en de twee Joodse gedeelten zo nadrukkelijk zichtbaar als op de Roermondse “aje kirkhaof”.

Hoge muren scheiden de graven van de verschillende kerkgenootschappen. Tevens bevindt zich op de begraafplaats nog een zogenaamd “verlaore kirkhaof”, een stukje ongewijde aarde waar tot ver in de vorige eeuw mensen begraven werden die tot geen religieuze gezindte behoorden of volgens de kerkelijke regels niet in gewijde aarde begraven mochten worden.

Let op! Aanmelden voor deze activiteit kan tot 1 september!

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit