Excursie naar Xanten

21 september 2019

08:00 - 17:15 uur

Vertrek vanuit Weert (Kupers), Ell (Kerk) en Thorn (Sportpark)

Entree: Leden van GHK Het Land van Thorn, de Kring Weert van het Koninklijk LGOG en vrienden van de Aldenborgh betalen € 62,50 / niet-leden € 67,50.

De Geschied- en Heemkundige Kring Het Land van Thorn en de kring Weert van het Koninklijk LGOG organiseren op zaterdag 21 september een najaarsexcursie naar Xanten.

In de ochtend Krijgt u een rondleiding door Nederlandstalige gidsen in het archeologische park, waarna u aansluitend de gelegenheid hebt op eigen gelegenheid het Romeins Museum te bezoeken. Na de lunch volgen een rondleiding door het middeleeuwse centrum van de stad en een begeleid bezoek aan de Romaans/Gotische Sint Viktor Dom.

Xanten

De stad Xanten kan beschouwd worden als de opvolger van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana. De naam Xanten is afkomstig van het Latijnse “ad sanctos”: “naar de heiligen”. De heiligen waren Viktor en zijn gezellen. Boven het graf van Viktor werd een kerk gebouwd. In de dertiende eeuw werd begonnen met de bouw van de huidige Dom. De Sint Viktor Dom geldt als belangrijkste monument in de stad met een kloosterbibliotheek en een Stiftsmuseum. In 1945 is de Dom zwaar verwoest. De wederopbouw heeft plaatsgevonden van 1947 tot 1966.

De stad heeft verder nog een middeleeuws stadscentrum met de Klever Tor, de Kriemhildmolen, het Gotische Huis en andere historische gebouwen. De Klever Tor bestaat uit twee torens die met elkaar verbonden zijn. Het Gotische Huis met zijn prachtige gevel is vermoedelijk rond 1540 in de bloeitijd van Xanten gebouwd, waarbij waarschijnlijk ook tufstenen uit Colonia Ulpia Traiana gebruikt zijn. Het gebouw diende oorspronkelijk als handelshuis. Later werd het de ”Bürgermeisterie”; thans is er een restaurant in gevestigd. De Kriemhildmolen stamt uit de 18de eeuw en is een bakstenen stellingmolen: een zogenaamde bovenkruier.


Let op! Inschrijven is mogelijk tot 6 september!

Voor het volledig programma en deelname kunt u hier het volledig programma bekijken >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit