Film “Deportatie in het zicht van de bevrijding”

22 september 2019

14:00 uur

Cinema Gotcha, Beekstraat 49 Weert

Weert werd 75 jaar geleden weliswaar bevrijd, maar het Weerter achterland werd gedurende 6 weken frontgebied. Te beginnen met gedeeltelijk Nederweert en Nederweert-Eind tot aan de Maas. Daar vonden naast gevechten ook grootscheepse razzia's en deportaties plaats. Door toevallige omstandigheden trokken de Duitsers zich aan de Kelperbrug terug achter Het Kanaal Wessem-Nederweert i.p.v. achter de Zuid-Willemsvaart. Anders was Weert frontstad geworden waarvoor voor de inwoners ongetwijfeld ook een "Deportatie in het zicht van de bevrijding" gegolden zou hebben. Het was voor Weert en de Weertenaren een geluk dat de Duitsers zich niet zo vastgebeten hadden in een verdedigingslinie achter de Zuid-Willemsvaart zoals in Nederweert.

Exact 75 jaar na de bevrijding van Weert presenteert Cinema Gotcha! op 22 september 2019 om 14.00 uur en om 16.00 uur een film van ons lid Peter Crins en Peter Hermans, getiteld: DEPORTATIE IN HET ZICHT VAN DE BEVRIJDING (55 min.). De film is dialect gesproken en Nederlands ondertiteld. Voorafgaand aan de documentaire wordt in een proloog van 10 minuten de oorzaak van de deportatie en de voortgang van de bevrijding van West-Europa tot in Limburg geduid.


S'morgens zal ook de gemeentelijke herdenking van de bevrijding plaatsvinden. Het programma van de gemeentelijke herdenking is als volgt: 11.45 uur – Ontvangst gasten bij het Suffolkmonument (Stadsbrug), 11.50 uur – Ceremonie ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar Bevrijding van Weert. Enkele bijzondere sprekers zijn hiervoor uitgenodigd. Er volgt een kranslegging met muzikale omlijsting door Harmonieorkest Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 Weert en Fluitensemble Mei-Li.

Meer informatie -->


Vorige activiteit | Volgende activiteit