Wandelingen langs de sporen van de wederopbouw
Tijdens het erfgoedweekend van 11 en 12 september neemt LGOG u mee langs de sporen van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw tijdens verschillende wandelingen door de gehele provincie. Dit weekend zullen ook de Open Monumenten Dagen plaatsvinden. Het thema dit jaar is ‘Jouw monument is mijn monument’. De fysieke en online gidsen die u deze wandelingen aanbieden vertellen u dan ook graag alles dat zij weten over en einde van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw in Limburg. Zo kunt u meer leren over wederopbouw architectuur, ziet u de sporen van de oorlog die nooit uitgewist zijn, en ontdekt u welke gebouwen nooit ‘wederopgebouwd’ werden.
Oorlogssporen in Kerkrade
Gidsen Kevin Starmans en Ron Herpers nemen u op 11 en 12 september mee door Kerkrade, en laten u daar de sporen van de oorlog zien die nooit uitgewist werden. De rondleiding richt zich vooral op de bevrijding en evacuatie van Kerkrade. Daartoe loopt men langs een aantal gedenkplekken zoals struikelstenen, het standbeeld van een Amerikaanse bevrijder, de zogeheten Vredeskapel, een gedenksteen in het kader van de wederopbouw en enkele grafmonumenten.
Vertrekpunt is de hoofdingang van de HuB-bibliotheek. Men start om 10:15 uur met lopen. Kaartjes kosten € 5,-. Aanmelden kan hier tot en met 7 september.
Wandeling en fietstocht door Maastricht
In Maastricht kunt u zowel in de binnenstad als in de buitenwijken terecht voor informatie over de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. In de binnenstad kunt u een wandeling maken langs de littekens van de oorlog. Bommen raakten Maastricht maar een paar keer, maar lieten veel schade achter. Enkele delen van de stad werden zelf nooit opnieuw opgebouwd, zoals het Quartier Amélie. De verhalen achter deze littekens zijn in deze wandeling samengebracht.
Stapt u liever op de fiets? Dan kunt u een tocht maken door de wederopbouw wijken van Maastricht, in het Westen van de stad. Deze stadsdelen waren onderdeel van de naoorlogse uitbreiding van Maastricht. U leert niet alleen over de nieuwe wijken en het idee achter de bouw daarvan, maar ook over de geschiedenis van de stad. Want wat lag er daarvoor in deze gebieden? Welke stukken landschap moesten plaatsmaken voor nieuwe wijken? En wie woonde daar?
De wandeling en de fietstocht zijn beide te downloaden via Izi.Travel.
De Fatimawijk in Weert
In Weert wandelt u met een stadsgids door de wijk Fatima, vroeger ook wel Molenveld of Tuindorp genoemd. De wijk ligt tegen de historische binnenstad van Weert aan. Hier vond rond 1920 de eerste stadsuitbreiding plaats. In 1948 werd het een eigen parochie. Met de gids brengt u tevens een bezoek aan de monumentale voormalige parochiekerk (nu Fatimahuis) van architect Pierre Weegels, waarin prachtige kunstwerken in mozaïek en in glas-in-lood te zien zijn. Daar tegenover ligt het voormalige klooster en klein seminarie van de Paters van de Heilige Geest. De voormalige kapel (ontwerp van architect Pierre Cuijpers) is nu in gebruik als Turkse moskee.
In 1959 werd Weert aangewezen als primaire industriekern. Veel bedrijven vestigden zich op industrieterrein Molenveld, deel uitmakend van de wijk Fatima. Vanaf 1950 werden er in de wijk (huur)huizen gebouwd voor de fabrieksarbeiders, maar ook voor de bewoners van de woningen die in het centrum van Weert werden gesloopt. Fatima werd een echte volksbuurt met een sterke sociale betrokkenheid. De laatste 20 jaren zijn nogal wat bedrijven uit de wijk vertrokken en gesloopt. Daarvoor in de plaats kwamen nieuwbouwwoningen. Momenteel vindt nieuwbouw plaats op het terrein van de voormalige Wertha Bierbrouwerij.
Het startpunt van deze wandeling is het Fatimahuis, Coenraad Abelsstraat 31a, Weert. U kunt deelnemen op Zaterdag 11 september vanaf 11:00 uur. Het maximale aantal is 20 personen. De wandeling is gratis, maar u moet zich wel vooraf aanmelden via info@stadsgidsenweert.nl o.v.v. Fatimawandeling en met hoeveel personen u deel zult nemen.
Sporen van de bevrijding in Venlo
In het kader van 75 jaar bevrijding plaatste LGOG Kring Venlo fotopanelen met afbeeldingen uit de oorlog op de huidige locatie. Extra informatie was te verkrijgen door het downloaden van een app: 75 jaar bevrijding. Tevens werd er een grensoverschrijdend interview project gestart waarbij leerlingen van zowel Nederlandse als Duitse zijde interviews hebben afgenomen van mensen die de bevrijding hebben meegemaakt. Het resultaat waren ruim 100 interviews. De resultaten van deze interviews en de teksten van de app zijn beschikbaar via www.oorlogsverhalenvenloeo.nl.
De panelen zijn inmiddels weg, maar de verhalen en de app zijn nog steeds beschikbaar. In het kader van het erfgoedweekend van 11 en 12 september, met speciale aandacht voor de wederopbouw, brengt de kring deze activiteit nog eens extra onder de aandacht. De route kan te voet of met de fiets volledig zelfstandig met behulp van de app worden gevolgd. Op de plaats waar voorheen de panelen stonden, worden afdrukken van de betreffende foto opgehangen. Ook worden er in Venlo wandelingen met gids georganiseerd op zaterdag en zondag om 10:30 uur, waarbij extra aandacht geschonken wordt aan de wederopbouw. Aanmelden hiervoor via lgogvenlo@ziggo.nl is verplicht. Uiterlijke aanmeldingsdatum is vrijdag 10 september. De extra informatie over de wederopbouw is ook beschikbaar voor degenen, die zelfstandig de route willen volgen. Aanvragen hiervoor ook via het hiervoor vermelde mailadres.
Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem