Verslag Studiereis Lüneburger Heide

In april en mei werden de LGOG-studiereizen na een jarenlange onderbreking door corona weer hervat. De twee vijfdaagse reizen gingen naar de Lüneburger Heide, de landelijke en bosrijke streek tussen Hannover, Bremen en Hamburg. Touringcarbedrijf Ghielen uit Beringe leverde de bus en handelde een groot deel van de administratie af.

Aangezien de Lüneburger Heide niet zover verwijderd is van Limburg kon zowel op de heen als op de terugweg al een stuk programma worden opgenomen. Op de eerste reisdag werd in het pittoreske stadje Soest gestopt voor de lunch. Daarna reden wij door naar het dorpje Idensen (bij Hannover), waar de romaanse Sigwardskirche met zijn vroeg 12de-eeuwse muur- en gewelfschilderingen. Hotel Forellenhof was gedurende vier dagen onze thuisbasis van waaruit wij dagexcursies maakten naar Lüneburg, Celle, Wolfsburg, de Heideklöster Lüne en Wienhausen en het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen.
Lüneburg, rijk geworden door zoutwinning, en Celle, een residentie van het huis Hannover, hadden nauwelijks oorlogsschade en bezitten een schat aan eeuwenoude stadhuizen en kerken. Celle wordt gedomineerd door het vorstelijke slot. Boeiend was ook het bezoek aan de heidekloosters. Dat waren nonnenkloosters, die tijdens de Reformatie veranderden in lutherse damesstiften (vergelijkbaar met Thorn en Susteren). In deze kloosters is veel middeleeuwse kerkelijk kunst bewaard gebleven. Lüne en Wienhausen vervaardigden eertijds ook prachtig kerktextiel en tevens profane wandkleden. Een deel hiervan is in speciale ingerichte zalen in de kloosters te bewonderen.
Wij bezochten tevens het Volkswagenmuseum te Wolfsburg met zijn grote collectie Kevers. Grote indruk maakte het bezoek aan Bergen-Belsen. Anne en Margot Frank zijn hier gestorven, zo ook pastoor Vullinghs van Grubbenvorst. Op 5 mei (tweede reis) werd namens LGOG een bloemstuk gelegd bij de gedenksteen voor de gezusters Frank. Op de terugreis bezochten wij nog het Varusslachtmuseum Kalkriese. Al met al waren het geslaagde studiereizen.

In het najaar bereiden wij een excursie voor in de voetsporen van Lodewijk XIV en musketier d’Artagnan in het kader van rampjaar 1673.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem