Jubileum: 75-jarig bestaan LGOG kring Parkstad Limburg

Dit jaar blaast de kring Parkstad Limburg 75 kaarsjes uit. Dit bijzondere jubileum wilden we niet voorbij laten gaan zonder een feestje te vieren met alle leden en andere belangstellenden. Op 23 mei vierden wij dit jubileum, op een voor ons, nieuwe manier en nieuwe locatie. We nodigden de popact Dols uit om muziek ten gehore te brengen en huurden de Nieuwe Nor in Heerlen af.

De popact Dols laat popmuziek en geschiedenis samensmelten tot een verrassende mix van historische verhalen en liedjes in de Limburgse streektaal. De perfecte combinatie dus voor een viering van een historisch genootschap. Rond 19:30 druppelden de eerste gasten binnen. Na een korte introductie door secretaris Jody Martens volgde een korte maar ludieke toespraak van voorzitter Martin van der Weerden over de geschiedenis van Parkstad en waarom Parkstad de navel van Europa is. Als speciale gast vertelde wethouder Jordy Clemens nog over het belang van verhalen vertellen, en hoe je mede daardoor geraakt kan worden door geschiedenis. Jacques van Rensch, voorzitter van het hoofdbestuur sprak bewonderingswaardig over het feit dat de geschiedenis van Parkstad eigenlijk begon in zijn achtertuin: de vuursteenmijnen van Rijckholt.

Na de dankwoorden aan Jacques was het de beurt aan voorman van DOLS!: Chris Dols en de overige getalenteerde bandleden om ons mee te nemen op een muzikale ontdekkingsreis door een familiegeschiedenis van Zuid-Limburg. We betraden de Oranje Nassaumijn in Heerlen, Carnaval in Maastricht, het Limburgse platteland en de fabrieken van Sphinx. Om het geheel te completeren werd nog een mooi gedicht voorgelezen van stadsdichter Merlijn Huntjes.

We hebben genoten van een prachtige avond, mooie muziek, rijke verhalen en een bijzonder jubileum. Zoals wethouder Clemens al zei: we gaan door voor de volgende 75 jaar kring Parkstad! Wij willen eenieder danken die deze mooie avond mede mogelijk gemaakt heeft en natuurlijk een groot dankwoord aan alle leden die al jaren of pas maanden onze kring maken tot wat hij is.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem