Verslag LGOG Voorjaarsreis 2024

Laken, steen en klaprozen

De titel van deze studiereis is een samenvatting van de thema's die de LGOG-leden herhaaldelijk zouden zien in april en mei. Het laken was vanaf de Middeleeuwen de basis voor de rijkdom van de Vlaams-Franse steden die bezocht werden; Doornik-Tournai, Atrecht-Arras, Ieper-Ypres, Rijsel-Lille en Kortrijk-Courtrai. Overal waren prachtige kerken, stadhuizen en stadspaleizen te zien van de lokale steen uit Doornik, ook als die stadse pracht na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog vergaand gereconstrueerd moest worden. De klaprozen verwijzen naar dat conflict, waarin deze stedenrij zo dicht bij de linies van loopgraven lag dat de meeste nagenoeg met de grond gelijk gemaakt werden. De dubbele naam van deze steden wijst op de vele eerdere conflicten tussen Vlaamse en Franse heersers.

Met de chauffeurs van Ghielen aan het stuur van de bus werd deze voorjaarsreis drie keer gemaakt, met als uitvalsbasis een comfortabel hotel in het centrum van Lille.

Naast de stadswandelingen met gids, de uren voor kathedralen en cafeetjes, plus rondleidingen in musea en stadhuizen, was er ook de moderne schoonheid van de Villa Cavrois en het Louvre Lens. Uiteraard hebben de reizigers ook het culinaire aanbod van de bezochte steden goed bestudeerd..

De reizen zijn in gemoedelijke sfeer verlopen, met meestal goed weer en nauwelijks organisatorische minpuntjes - al is dat laatste is uiteraard nooit helemaal uit te sluiten.

Een uitgebreider verslag, dat ook de dagprogramma's zal bevatten, wordt voorbereid voor publicatie in De Maasgouw.

Tekst en foto door Lucy Willems


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem