Prestigieuze archeologieprijs voor echtpaar uit Ittervoort

Har en Mia Heijmans winnaar van de Guillonpenning 2019

De amateurarcheologen Har en Mia Heijmans uit Ittervoort hebben op zaterdag 15 juni in het Limburgs Museum tijdens de Limburgse Archeologie Dag in Venlo de Guillonpenning ontvangen. Deze penning wordt om de twee jaar uitgereikt aan personen, instellingen of bedrijven die zich bijzonder hebben ingezet voor de Limburgse archeologie.

De gouden penning is een miniatuur-uitgave van de vergulde sierschijf van Helden, een sieraad uit de eerste eeuw vóór Christus, die ooit in het bezit was van de Roermondse verzamelaar Charles Guillon.

Har en Mia Heijmans verzamelen al jarenlang als amateurs archeologische vondsten in het veld. Ze hebben talloze bijzondere ontdekkingen gedaan. Ze zijn de drijvende kracht achter de bundeling van verschillende heemkundeverenigingen in de Stichting Streekarcheologie Peel, Maas en Kempen. Ze maakten zich druk om de verwoesting van archeologische terreinen; dankzij hun inzet kon er toch onderzoek worden uitgevoerd. Ze werkten daarbij samen met professionals, en dat leverde een imposante wetenschappelijke publicatie van de resultaten op. Die steeds professionelere inzet leidde uiteindelijk voor Har tot een baan in de archeologie.

Nog steeds zijn Har en Mia in actie of actief. Sterker nog: ze vormen de spil in de archeologiebeoefening in Midden-Limburg, ten westen van de Maas.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem