Excursie naar Ysselsteyn en Overloon een succes

Na lang thuis zitten, kon het eindelijk weer!

Op zaterdag 4 september organiseerden LGOG De Westelijke Mijnstreek en LGOG Kring Parkstad een mooie excursie naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

En het was een succes!

De leden werden al goed voorbereid met een eerdere lezing van Hans Sakkers over de Duitse Oorlogsbegraafplaats. Op de dag zelf kreeg men een indrukwekkende rondleiding over de begraafplaats.

De leden waren zeer onder de indruk van de aangrijpende hoeveelheid kruisen op de begraafplaats, 32.000 kruisen waarvan een deel nog steeds niet geïdentificeerd. Een begraafplaats vol verhalen.
Het waren niet alleen verhalen van oorlogsmisdadigers, maar ook van gewone mensen, van jongeren van 15 jaar, die meegesleept werden naar het front, van gewone mensen uit de Selfkant, die tussen november 1944 en mei 1945 gedwongen verbleven in het voormalige concentratiekamp Vught en daar overleden.

Na een lekkere lunch vertrok de groep naar het Oorlogsmuseum Overloon, het grootste oorlogsmuseum in Nederland. Dit museum heeft een zeer mooi motto 'Oorlog hoort in het museum'. Het museum laat een bijzondere presentatie zien over de waanzin van de oorlog.

Hopelijk kunnen we er in de toekomst steeds meer samen op uit om de geschiedenis van Limburg te ontdekken!


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem