Maand van de geschiedenis

Van rondleidingen tot kinderprogramma's, van fietstours tot optredens en van exposities tot lezingen. De agenda van de Maand van de Geschiedenis 2021 is live! Met honderden activiteiten verspreid over heel het land is er voor ieder wat wils. Maak een vakbondswandeling door Kampen, ga zelf aan de slag met gereedschappen van ambachtslieden of fiets door Zeeland en zie hoe het landschap daar veranderde door de aanleg van havens, spoorwegen en andere reuzenwerken. Allemaal in het teken van Aan het werk. Bekijk hier het programma en ontdek wat er bij jou in de buurt te doen is in oktober, dé geschiedenismaand.

Het programma staat nu online! Bekijk hier de activiteiten van de LGOG:

In een speciale aflevering van de HistoBistro Podcast buigen wij ons over de vraag: hoe schaftten de Limburgse mijnwerkers van weleer? We gaan in gesprek met Simone Claessens, bedrijfsleider en conservator bij het Nederlands Mijnmuseum, en interviewen een oud-mijnwerker.
In deze aflevering van de LGOG Podcast werken we samen met het Cuypershuis, en zullen we zowel het historische als het hedendaagse aspect van het verhaal van Pierre Cuypers belichten. Wie ging er in het verleden voor Cuypers aan het werk in zijn atelier? En welke mensen werken er tegenwoordig als het ware nog voor Cuypers om zijn verhaal te vertellen?

Voor Gorissen staan tijdens deze lezing drie onderzoeksvragen centraal: waarom kozen ondernemers Tegelen als vestigingsplaats van een nieuw metaalbedrijf? Hoe gingen de pionierende ondernemers om met de struikelblokken op hun pad? En welke factoren en dynamieken hebben uiteindelijk geleid tot het metaalcluster van Tegelen?

Wandel mee en kom meer te weten over de geschiedenis van typerende “wederopbouwwijken” in Sittard-Geleen! In 1945 was de woningnood volksvijand nummer één. Overal in Nederland - ook in de Westelijke Mijnstreek - ontstonden wederopbouwwijken met herhaling van woontypen, veel openbaar groen en, centraal in de wijk, beeldbepalende wijkvoorzieningen: kerken, scholen, een gemeenschapshuis, winkels en speelterreinen. Hoe die wijken en straten ontworpen werden, kunt u ontdekken via een wandeling op Izi.Travel.

Samen met het SHCL (Sociaal Historisch Centrum Limburg) willen u tijdens een verhalenmiddag graag meenemen naar deze vervlogen tijden. Tijdens een evenement vol interviews en anekdotes leert u meer over de ambulante beroepen van vroeger. Onder het motto 'De straat op en de deuren langs’, zijn we in gesprek gegaan met een aantal vertellers die herinneringen delen over de ambulante economie. Via de YouTube kanalen van LGOG en SHCL kunt u de middag vanaf 22 oktober bekijken.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem