Digitale meeting met Martijn van Helvert succes

Op 28 januari, van 19:30 tot 20:30 uur, was het na 7 maanden wachten eindelijk mogelijk voor Jong KNHG om in gesprek te gaan met historicus, Tweede Kamerlid en Limburger Martijn van Helvert. De bedoeling was dat deze bespreking plaats zou vinden in juni, maar corona gooide roet in het eten. Ook de leden van LGOG mochten aanwezig zijn.

33 mensen sloten zich aan bij de digitale meeting. Tom Scheepstra, voorzitter jong KNHG, verwelkomde de luisteraars en Martijn, en Justine Camps, erfgoedconsulent Bureau LGOG, introduceerde LGOG. Martijn vertelde waarom hij geschiedenis zo interessant vindt, en ook wat de rol van zijn docenten was bij zijn studiekeuze hadden. Ook vertelde hij over de geschiedenis van Limburg, die anders is dan die van de rest van Nederland, en ging hij dieper in op de gevolgen daarvan voor de Limburgse taal. Als oud-inwoner van Nieuwstad vertelde hij tevens over de relaties van families aan beide zijden van de grens.

Martijn van Helvert was voor hij naar Den Haag ging Hoofd Publieksbereik van HistorischGoud in Gemeente Heerlen. Ingrid Buchem, hoofdbestuur LGOG, vroeg Martijn welk advies hij LGOG vanuit die rol zou geven over het werven van leden en het interesseren van jongeren. Martijn legde uit dat het goed is om in te haken bij actuele gebeurtenissen. En ook had hij een tip voor de nieuwe Canon van Limburg: schenk aandacht aan Charles Ruijs de Beerenbrouck, de eerste Limburger én de eerste katholiek die minister-president van Nederland werd.

Hopelijk is dit het begin van een mooie samenwerking tussen LGOG en Jong KNHG, en kunt u zich in de toekomst aansluiten bij meer interessante gesprekken over de geschiedenis van Limburg.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem