Presentatie Nachtegaalreeks

5 september 2021

14:00 uur

De Oranjerie, Roermond

Op zondag 5 september om 14:00 uur vindt in de Oranjerie in Roermond de presentatie van de eerste twee deeltjes van de Nachtegaalreeks plaats. De Nachtegaalreeks is een gezamenlijk initiatief van LGOG en Veldeke Limburg over literatuur in de Limburgse taal. De serie monografieën belicht telkens een Limburgse auteur of een genre. Elk deeltje bestaat uit een essay (in het Nederlands) en een bloemlezing met teksten in de originele Limburgse taal met een vertaling in het Nederlands. De reeks wil het mooiste, meest typerende en bijzondere van de literatuur in het Limburgs voor een breed publiek van lezers bereikbaar maken.

Het begrip ‘literatuur’ wordt door de redactie ruim opgevat, zoals al blijkt uit de eerste twee deeltjes. Het eerste deeltje, geschreven door Pim Thielen, gaat over Roermondenaar Paul van der Goor, een romantisch-klassiek dichter, die zijn inspiratie putte uit de wereldliteratuur. Deel 1 draagt de titel Den duvel van de middig goof os vriej. De dichter Paul C.H. van der Goor (1932-1983). Het tweede deeltje, geschreven door Guus Urlings, is getiteld Gekheid, mer neet boete de schroam. De carnavalsbuut in Limburg. Het bevat een korte geschiedenis van het fenomeen van de carnavalsbuut en een bloemlezing van carnavalsteksten uit historische en actuele bronnen.

In de planning voor 2022 staan uitgaves over dichter en prozaschrijver Wim Kuipers (Maasniel), door Joep Leerssen, en over de liedteksten van Venlonaar Frans Boermans, door Bas Vissers. De redactie van de Nachtegaalreeks bestaat uit Ben van Melick en Ine Sijben (Commissie Literatuurgeschiedenis van het LGOG) en Bèr Brounts en Lei Heijenrath (Veldeke Limburg). De vormgeving is in handen van Piet Gerards en Ton van de Ven. Het initiatief wordt financieel ondersteund door het LGOG, Vrienden van het LGOG, Veldeke Limburg en de Raod veur ’t Limburgs.

Tijdens de presentatie zijn auteurs Pim Thielen en Guus Urlings te gast. Neerlandicus Lou Spronck houdt een lezing over het fenomeen dialectliteratuur. Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door singer-songwriter Ton Custers, die enkele gedichten van Paul van der Goor op muziek heeft gezet. De boekjes zijn daar te koop. Let op! U kunt ter plekke alleen contant betalen. Wilt u graag de presentatie bijwonen? In verband met de coronamaatregelen is het aantal bezoekers beperkt. Meldt u s.v.p. aan bij Ine Sijben (ine.sijben@xs4all.nl).

Vanaf 1 september kunt u de boekjes ook op de website van LGOG bestellen.


Vorige activiteit | Volgende activiteit