Excursie Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn en Oorlogsmuseum Overloon

4 september 2021

07:45 uur

Vertrek vanuit Heerlen: parkeerplaats Meulemanstraat. Vertrek vanuit Geleen: Jos Klijnenlaan 685, 6164 AP Geleen.

Entree: € 52,50 voor leden, € 57,50 voor niet-leden

Op zaterdag 4 september organiseren Kring Parkstad en Kring De Westelijke Mijnstreek een gezamenlijke excursie naar de Duitse Militaire Begraafplaats te Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum te Overloon.

In Ysselsteyn liggen bijna 32.000 (voornamelijk) Duitse soldaten begraven, waarvan de overgrote meerderheid gesneuveld is gedurende de frontperiode in 1944/45. Naast Duitse soldaten liggen er ook Oostenrijkers, Polen, Nederlanders, Russen en soldaten met andere nationaliteiten begraven die hebben gediend binnen de Duitse strijdkrachten of andere organisaties. Eveneens zijn hier graven te vinden van overleden mannen, vrouwen en kinderen uit Kamp Vugh. De begraafplaats werd in 1946 aangelegd door de Nederlandse gravendienst, om de Duitse gesneuvelden op een collectieve begraafplaats een laatste rustplaats te geven. In het nieuwe bezoekersgebouw liggen lijsten met de namen en grafligging van de doden ter inzage. Daarnaast bevinden zich er een horecagelegenheid, presentatieruimtes en een ruime tentoonstelling.

Het Oorlogsmuseum te Overloon is in Nederland het grootste in zijn soort. Na de Slag om Overloon in september 1944 bleef op het slagveld een enorme hoeveelheid materiaal achter, waaronder tanks en kanonnen. Besloten werd om er een museum van te maken. In 1946 werd het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum geopend. Het museum bezit een indrukwekkende collectie, waaronder een Duitse Panther-tank, een T34-tank uit de Sovjet Unie, een B25-bommenwerper, een Britse Spitfire, een Airspeed Horsa Glider (zweefvliegtuig) uit Market Garden, Duitse radarinstallaties en vele militaire gebruiksvoorwerpen. Veel wordt in nagebouwde taferelen tentoongesteld. Er is een aparte expositie gewijd aan de Jodenvervolging.

In de prijs zijn inbegrepen: kosten bus, fooi chauffeur, rondleidingen Ysselsteyn, entree Overloon, koffie met gebak en de lunch. De aanmelding geschiedt door het verschuldigde bedrag over te maken op bankrekening (IBAN) NL98INGB 0006929682 t.n.v. LGOG Kring De Westelijke Mijnstreek onder vermelding van “Excursie Ysselsteyn” en de gewenste opstapplaats. Het is eveneens van belang uw 06 nummer te vermelden om bereikbaar te zijn op de excursiedag. Aanmelden kan uiterlijk tot 20 augustus. Mocht uw inschrijving binnenkomen wanneer de bus is volgeboekt, dan ontvangt u daarvan tijdig bericht en wordt uw geld teruggestort. Bij afmelding, waarvoor geen vervanging gevonden wordt, kan helaas geen terugbetaling plaatsvinden. Afmelding dient te geschieden bij onze penningmeester P. Mennens. Belangrijk om te weten! In de bus moet een mondkapje gedragen worden. Voor vragen kunt u terecht bij: helmi.vanbergen@home.nl.

Het volledige programma is hier te bekijken.


Vorige activiteit | Volgende activiteit