Ontginningen Altweerterheide

Altweerterheide is een jong kerkdorp in de gemeente Weert dat in een betrekkelijk korte tijd een indrukwekkende metamorfose heeft ondergaan. Tot voor honderd jaar geleden was het nog een woest, onvruchtbaar heidegebied met stuifzand, drassige broekgronden en vennen. Hoewel het dorp dus nog niet zo lang bestaat, is er nog veel onbekend of in vergetelheid geraakt over het ontstaan daarvan.

In een lezing voor Kring Weert biedt Gerard Stals opheldering over de ontstaansgeschiedenis van Altweerterheide. Aan de orde komen onder meer zes grote ontginningen: Delbroek, Wijffelterbroek, Karelke, Hollandia, Kruispeel en Kettingdijk, die aan de oorsprong liggen van het dorp. Ontginningen die veel inspanning en zweet hebben gekost van de “gewone man”.

Daarnaast wordt ingegaan op een aantal zaken zoals: wanneer begon de ontginning van Karelke daadwerkelijk? Wie was Bolle Jan? Wanneer is het eerste kerkje in Altweerterheide gebouwd? Ook andere wetenswaardigheden komen aan bod, bijvoorbeeld wie was de “vreemden geestelijke” of “heipastoor” die genoemd wordt bij Delbroek, de oudste ontginning met de hoeve Pastoorshuis of Lindenhof? Hoe luidde de naam van deze geestelijke en welke rol heeft hij in die ontginning gespeeld?

Gerard Stals heeft de geschiedenis van deze ontwikkelingen samengebracht in een boek "De ontstaansgeschiedenis van het kerkdorp Altweerterheide". Dit boek wordt binnenkort in een beperkte oplage uitgegeven.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>

Bekijk hier de folder voor het boek over Altweerterheide >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit