Ongewenst bezoek op 10 november 1918

Rob van der Heijden verzorgt op donderdag 13 september voor Kring Valkenburg en Heuvelland een lezing over de aankomst van keizer Wilhelm II in Eijsden op 10 november 1918.

Op 10 november 1918 arriveert om zes uur ’s ochtends bij Withuis een colonne Duitse auto’s. Na kort oponthoud bij de Duitse grenswachten arriveert het gezelschap bij de Nederlandse grenswacht, onder commando van sergeant Pinckers (Gronsveld). Hoge Duitse officieren verzoeken om geïnterneerd te worden. Keizer Wilhelm II maakt deel uit van het gezelschap. De ingeseinde garnizoenscommandant van Maastricht verschijnt snel. Het gezelschap krijgt toestemming om te voet naar het station te gaan. Wachtend op de komst van de keizerlijke trein wandelt men op het stationsemplacement. Wilhelm wordt al snel herkend. Veiligheidsmaatregelen zijn nodig. Ondanks de gespannen situatie moet Wilhelm langer dan gewenst in Eijsden blijven en zelfs in zijn trein overnachten.

Rob van der Heijden schetst in zijn lezing de achtergronden van de vlucht van de Duitse keizer, zijn aankomst en de daaropvolgende gebeurtenissen.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit