Cijnzen in Baarlo en omgeving

10 september 2018

20:00 - 22:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin - Pastoor Kierkelsplein 20 te Venlo

Entree: gratis voor leden van LGOG / € 5 voor niet-leden

Op maandag 10 september verzorgt de heer P. Schinck voor Kring Venlo een lezing over cijnzen in de middeleeuwen in Baarlo en omgeving. De heer Schinck is voormalig docent aan het St. Thomacollege/Valuascollege en momenteel voorzitter van het samenwerkingsverband Streekmuseum ’t Land van Peel en Maas.

De spreker zal zijn toehoorders meenemen in de ontwikkelingen zoals die hebben plaatsgevonden in de nieuwe gemeente Peel en Maas, waar de afgelopen decennia veel is veranderd. Ook in de middeleeuwen veranderde er veel. Hoe was toen de verhouding tussen wat nu ‘de stad’ is en het ‘platte’ land? Hoe beleefde men toen die veranderingen en hoe beleven wij dat nu?

De heer Schinck heeft onderzoek gedaan naar de cijnzenstructuur in Baerle, het Ambt Kessel en in het Over-kwartier Gelre(lees: Venlo). Hij houdt zijn lezing aan de hand van een aantal tabellen, die deze avond aan een nadere analyse onderworpen zullen worden onder de titel: ‘De wereld van de cijnzen in de late middeleeuwen in het kerspel BAERLE en de positie die de burgers van de stad Venlo opbouwen in die wereld.’

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit