Nederlandse boekvoorstelling “De razzia” en lezing van Timmie van Diepen

Op maandag 1 juli organiseert LGOG Kring Weert in samenwerking met STG De Aldenborgh de Nederlandse boekvoorstelling “De razzia” en lezing van Timmie van Diepen.

Sinds enkele weken staat het boek “De razzia” van Timmie van Diepen, al kort na zijn verschijning, op plaats 5 in de top 10 van bestverkochte non-fictieboeken in Vlaanderen. Het is voor de Aldenborgh uit Weert een grote eer om samen met de auteur de Nederlandse boekvoorstelling in Tungelroy te mogen organiseren. En daar zijn historische gronden voor.

Op 22 augustus 1944, een maand voor de bevrijding van Molenbeersel, speelde zich in herberg “In de dorstige herten” in Molenbeersel, een kilometer over de Nederlands-Belgische grens, een groot drama af. Bij een razzia van de Duitsers wordt de familie van auteur Timmie van Diepen zwaar getroffen. Vijf mensen van hetzelfde gezin overleven de oorlog niet, onder wie zijn overgrootvader Willem. Ook zijn betovergrootvader Lambert (getrouwd met de uit Tungelroy afkomstige To Houben) wordt ter plekke vermoord.

De actie blijkt een vergelding voor de aanslag op een Duitse soldaat in Kessenich, maar vreemd genoeg lijkt niemand achteraf te weten waarom de herberg van deze familie het doelwit van de wraakactie werd. Volgens de officiële versie van het verhaal was het een vergissing, maar klopt dat wel? Wie schoot de Duitse soldaat neer? En waarom was er na de oorlog geen herdenking voor de toevallige slachtoffers?

In zijn boek “De razzia” gaat historicus en journalist Timmie van Diepen op zoek naar antwoorden. Hij reconstrueert de bewuste dag aan de hand van duizenden pagina's processtukken, getuigenverhoren en interviews met tientallen betrokkenen en nabestaanden. Tijdens de lezing neemt de auteur ons mee in zijn onderzoek en de tientallen interviews. Hij toont unieke videogetuigenissen, die hij opnam samen met documentairemaker Peter Crins uit Leveroy.

Het boek is na de lezing te koop en kan desgewenst door de auteur gesigneerd worden.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit