Lezing door Hilde Schiphouwer:“Vrijheid volgens Shinkichi Tajiri, een Baarlose kunstenaar”

8 juli 2024

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin – Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo

Entree: Leden gratis; niet-leden € 7,-

Op maandag 8 juli organiseert LGOG Kring Venlo een lezing door Hilde Schiphouwer:“Vrijheid volgens Shinkichi Tajiri, een Baarlose kunstenaar”.

De lezing
Shinkichi Tajiri (1923-2009) was een beeldhouwer van Japans-Amerikaanse origine en woonde een groot deel van zijn leven in Baarlo op kasteel Scheres. Hoe verzeilde deze nakomeling van een zoon van een Chinese keizer via Japan, Verenigde Staten, Parijs en Amsterdam in het Limburgse Baarlo?

De kunst van Tajiri staat wereldwijd opgesteld, van Los Angeles tot Tokyo en in toonaangevende musea als Tate Modern in Londen. Ook zijn beelden te vinden in de openbare ruimte. Recentelijk waren er twee grote exposities te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht en museum Van Bommel van Dam in Venlo.

Beelden van Tajiri zijn in Limburg bijvoorbeeld te vinden op de Maasbrug in Venlo, in de Kasteeltuinen te Arcen en in de DSM Kunstcollectie die onlangs geschonken is aan de gemeente Heerlen. De gemeente Bergen heeft in 2001 Tajiri de opdracht gegeven om een beeld te ontwerpen, genaamd “De ‘Wachter”. Het beeld is op 30 juni 2001 onthuld aan de Rijksweg.

Als teken van verbroedering tussen Kerkrade en Herzogenrath (D.) werd in 1970 een monument opgericht met de inscriptie “Alle Menschen werden Brüder”. In de volksmond heet dit echter ‘D’r Knub’ (de knoop). Het monument staat precies op de grens tussen Nederland en Duitsland, op de splitsing Nieuwstraat/Holzstraat.

Op de Maasbrug tussen Venlo en Blerick staan zijn gietijzeren wachters die in 2007 door de toenmalige koningin Beatrix onthuld zijn. “De Wachters” brengen een verbinding tussen de belevenissen van Limburgers en Tajiri’s eigen indringende ervaringen in de Tweede Wereldoorlog tot stand. De gedachte achter Tajiri’s beelden is het vrijwaren van gemeenschappen van geweld en oorlog. Zijn Ronin’s zijn hoeders en beschermers van de vrijheid.

De spreker

Hilde Schiphouwer is historica-journalist en secretaris van Stichting Kunst en Cultuur Baarlo/Comité Tajiri 100 jaar. De stichting organiseert in herinnering aan Shinkichi Tajiri en in overleg met zijn familie een jubileumjaar met tal van activiteiten voor inwoners en verenigingen in Baarlo. Daarnaast is Hilde actief bij het digitale geheugen van Peel en Maas, PeelenMaasNet en een aantal verenigingen in de gemeente Peel en Maas.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit