Muzikale lezing ‘Veurvaajers. Het project, de verhalen, de muziek’

26 april 2022

19:00 uur

Forum in het Trevianum (ingang Haviksstraat, Sittard)

Entree: Leden: gratis, leden VSV: € 4,00, niet-leden: € 6,00

Op dinsdag 26 april organiseert Kring De Westelijke Mijnstreek in samenwerking met Vereniging Sittards Verleden en de Sectie Genealogie de lezing Veurvaajers. Het project, de verhalen, de muziek door Chris Dols. Chris is als conservator bij Radboud Erfgoed en lid van de Radboud Jonge Akademie verbonden aan de Nijmeegse universiteit en maakt samen met zijn tweelingbroer Stijn muziek onder de naam DOLS.

De lezing

In woord, beeld en muziek maakte Chris Dols op basis van de geschiedenis van zijn familie inzichtelijk hoe Zuid-Limburg zich in de periode 1780-1980 ontwikkelde van een agrarische en vervolgens een industriële samenleving tot een maatschappij waarin de dienstensector een rol van betekenis ging spelen. De Dolsen: een Limburgse boerenfamilie uit Munstergeleen en Windraak die in de tweede helft van de negentiende eeuw een landbouwcrisis van formaat voor de kiezen heeft gekregen en naar Maastricht is getrokken om er onder de rook van De Sphinx in de ontluikende aardewerkfabricage te gaan werken. Decennialang is deze eerste grootindustriële stad van Nederland de dagelijkse horizon van de Dolsen blijven bepalen.

Met deze ‘muzieklezing’ wordt stilgestaan bij het verschijnen van het rijk geïllustreerde en in fullcolour uitgevoerde boek mét conceptalbum op CD-formaat Veurvaajers. Een crossmediale geschiedenis van Zuid-Limburg in tien familieverhalen, 1780-1980 op 1 april 2022. In de marge van de muzieklezing zal Uitgeverij Leon van Dorp uit Heerlen boek met CD te koop aanbieden, als er op dat moment nog exemplaren uit de beperkte oplage beschikbaar zijn. Wie al eerder Veurvaajers zou willen bestellen, kan terecht bij de uitgever zelf (www.leonvandorp.nl/boek/veurvaajers) of de betere boekhandel. Muzikaal gezien zal Dols (gitaar en vocalen) op basgitaar worden vergezeld door Sittardenaar Sjors Wijnands.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats in Het Forum van het Trevianum, ingang Haviksstraat. Parkeren naast het gebouw. Wie slecht ter been is kan via de fietsenkelder (onder de buitentrap) tot aan de lift komen.

Graag vooraf aanmelden bij de secretaris alleen via e-mail: helmi.vanbergen@home.nl.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit