Lezing ‘Wederopbouw, Stedenbouw en Architectuur, in het bijzonder in Venray'

25 april 2022

19:30 uur

Venray

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op maandag 25 april organiseert Kring Venray een lezing over ‘Wederopbouw, Stedenbouw en Architectuur, in het bijzonder in Venray', door prof. dr. Nico Nelissen.

De lezing

Venray is op 18 oktober 1944 bevrijd. Vele huizen en gebouwen hadden zwaar te lijden gehad
onder het oorlogsgeweld: Venray was grotendeels verwoest, op een schaal zoals in slechts weinig
andere plaatsen in Nederland.

Na de oorlog werd de wederopbouw snel ter hand genomen. Al gauw was er discussie over vragen als: moeten de oude stedenbouwkundige structuren en straten hersteld worden, of moeten plannen ontworpen worden op basis van ‘eigentijdse’ stedenbouwkundige en architectonische inzichten? Beide visies zijn in praktijk gebracht, hetgeen in ons land duidelijk herkenbaar is, bijv. in Venlo.

De herdenking van 75 jaar bevrijding van Venray was voor het Venrays Museum aanleiding een tentoonstelling te organiseren over het thema de ‘Wederopbouw van Venray’. Deze tentoonstelling geeft een beeld van de wederopbouw van Venray, niet alleen van de stedenbouwkundige wederopbouw, maar ook van de wederopbouw van o.a. gezondheidszorg, onderwijs, sport en recreatie. Deze tentoonstelling is tot en met 8 mei a.s. te bezichtigen.
Mede hierom organiseert LGOG Kring Venray een lezing over de Wederopbouw, in het bijzonder over de stedenbouwkundige en architectonische aspecten en toegespitst op Venray.

De volledige uitnodiging en het programma voor de komende maand van de Kring is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit