Middagexcursie kasteel Amstenrade

18 september 2021

14:00 uur

Kasteel Amstenrade en Parochie Amstenrade

Entree: Leden LGOG: €16,- / Niet-leden: €18,-.

Op zaterdag 18 september 2021 organiseert het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap een excursie naar kasteel Amstenrade en de parochie te Amstenrade.

Het programma

14:00 - 15:00 Rondleiding kasteel Amstenrade o.l.v. Anne Rose Orbons

15:00 - 15:30 Koffie & Vlaai

16:00 - 16:15 Lopen naar parochie Amstenrade

16:15 - 17:15 Rondleiding parochie Amstenrade o.l.v. Antoine Jacobs

Kasteel Amstenrade

Kasteel Amstenrade ligt in het gelijknamige dorp in de noordoosthoek van Zuid-Limburg. Voor de Franse revolutie behoorde Amstenrade tot het graaf­schap Valkenburg, dat samen met de graafschappen Daelhem en 's-Hertogenrade ('Rode le Duc') de Landen van Overmaas vormde. Aan het einde van het 'ancien régime' kochten diverse rijke Luikse families hier een 'maison de campagne', onder wie de Luikse bankier Nicolaas Willems (1721/22-1788). Hij kocht het graafschap Amstenrade-Geleen en ook het bijbehorende kasteel. Willems liet het oude kasteel Amstenrade slopen en naar ontwerp van de Luikse architect Barthélemy Digneffe in neoclassicistische stijl herbouwen. Toen hij in 1788 ongehuwd overleed, waren er slechts twee van de drie geplande vleugels gereed. Willems liet al zijn bezittingen na aan zijn nicht Victoire De Hayme de Bomal, zij was getrouwd met graaf Claude Romain De Marchand et d'Ansembourg. De familie De Marchant et d’Ansembourg is tot heden eigenaar en bewoner van kasteel Amstenrade.

Jean-Baptiste, zoon van Claude Romain, begon direct nadat hij het kasteel in 1806 erfde met de aanleg van een Engelse tuin. Vanaf 1808 liet hij het kasteel opnieuw inrichten naar de nieuwste mode, de Franse Empire. Hij baseerde zich daarbij op Franse voorbeelden, hetgeen onder meer blijkt uit zijn abonnement op de prentserie Meubles et Objets de Goût, die vanaf 1801 in Parijs werd uitgegeven.

Zowel Willems als Jean-Baptiste maakten voor de interieurafwerking gebruik van ambachtslieden uit de omgeving van Luik, onder wie 'peintre-décorateur' Pierre Michel De Lovinfosse en 'sculpteur décorative' François De Tombay. In de tijd van Willems werd gewerkt in de heldere en rechtlijnige neoclassicistische vormentaal en ornamentiek. Beide interieurstijlen vinden we terug in het fraaie interieur.

Tijdens de rondleiding 18 september aanstaande neem ik u mee in diverse vertrekken van dit bijzondere Limburgs adellijke huis en haar bewoners. Het huis is bewoond en daarom bij voorbaat het verzoek dit als zodanig te respecteren.

Parochie Amstenrade

Na de koffiepauze volgt een rondleiding door de parochiekerk van Amstenrade. De kerk (1852-1856) is toegewijd aan O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Zij werd ontworpen door de uit Keulen afkomstige architect Carl Weber en zij is tevens de eerste neogotische kerk die in Limburg verrees. De toenmalige kasteelheer, graaf Jean Baptiste de Marchant d’Ansembourg, had een belangrijk aandeel in de totstandkoming van de nieuwe kerk. In 1932 werd de kerk in oostelijke richting aanzienlijk vergroot door architect Joseph en Pierre Cuypers jr.


Kosten en aanmelding
Leden LGOG betalen €16,- en niet-leden betalen €18,-. Betaald wordt contant vóór aanvang van de rondleiding. Men dient zich vooraf aan te melden bij de secretaris (j.martens@historischgoud.nl).

Uiterlijke aanmelddatum: 16-09-2021

Praktische informatie

  • U kunt uw auto parkeren rondom de kerk te Amstenrade: hier zijn voldoende parkeerplekken. Parkeren op het terrein van het kasteel is helaas niet mogelijk.
  • Vanwege het Coronavirus hanteren wij een maximaal deelnemersaantal van 25 deelnemers. Mochten er onverhoopt meer deelnemers zijn hanteren wij een wachtlijst. U wordt daarvan op de hoogte gesteld door de secretaris.
  • Het dragen van een mondmasker is niet verplicht: voelt u zich echter vrij om een mondmasker te dragen.
  • Het is niet toegestaan foto’s en video’s te maken van het interieur, aangezien het een privé verblijf is.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van Koninklijk LGOG Kring Parkstad Limburg

Jody Martens en Martin van der Weerden

De volledige uitnodiging is hier te bekijken.


Vorige activiteit | Volgende activiteit