'Limburg lid van de Duitse Bond tot 1867'

18 april 2019

20:00 - 22:00 uur

Zaal 'De Pub', St. Janstraat 48, Ottersum

Entree: Leden LGOG gratis / Niet-leden betalen €3

Op donderdag 18 april houdt Dr. Eric Lemmens bij de Kring Maas en Niers een lezing over Limburg en de Duitse Bond.

In 2017 was het 150 jaar geleden dat het Verdrag van Londen een einde maakte aan het Limburgse lidmaatschap van de Duitse Bond. Zo'n dertig jaar lang was het grootste deel van de provincie onderdeel geweest van twee staatkundige verbanden: van het Koninkrijk der Neder-landen en van de Duitse Bond. Vanaf 11 mei 1867 was Limburg voortaan, zoals gouverneur Theo Bovens het uitdrukte, ‘uniek van Nederland en uniek in Nederland’.

De lezing gaat in op de relatie van Limburg met de Duitse Bond: wat hield die relatie in en hoe stonden de Limburgers er tegenover? En hoe zat het met de bijzondere positie van Maastricht en Venlo? Waren de Limburgers in 1867 eigenlijk blij met het verbreken van de band met de Duitse Bond en met hun toen voortaan eenduidige Nederlandse nationaliteit?

Bijzondere aandacht besteedt de lezing aan de spannende jaren 1848-1849 toen het streven naar Duitse eenwording ook Limburg meetrok in de internationale ontwikkelingen. In Limburg wapperden Duitse vlaggen en een revolutionair lied deed de ronde...

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit