Excursie Achel en Averbode: 800 jaar Horst

13 april 2019

07:45 - 18:30 uur

Opstapplaats in Horst

Entree: Leden LGOG €35 / Niet-leden betalen €42,50

Op zaterdag 13 april organiseert Kring Ter Horst een excursie naar België. Het ontvangst vind plaats bij de abdij van Achel-Hamont, net over de grens bij Valkenswaard. Waarna aansluitend het ernaast gelegen museum over de Eerste Wereldoorlog, "De Groote Oorlog rond de Kluis", wordt bezocht.

Duitsland viel in 1914 op brutale wijze het neutrale België binnen. De grensbewoners, zoals die van Hamont-Achel – net over de grens bij Valkenswaard – kregen het hard te verduren door de aanleg van een hermetische afsluiting van de grens. De Duitse bezetter wilde elk contact met het vrije Nederland beletten en plaatste hiervoor een dodelijke elektrische versperring langs de grens. Sinds 2000 staat in Hamont-Achel een reconstructie (aangepast in 2015) van "Den droad" zoals deze in de volksmond wordt genoemd. In ruimtes van de abdij van Achel is een tentoonstelling ingericht over deze periode

Na het bezoek aan de tentoonstelling is enkele kilometers verder de reconstructie te zien van de fameuze "dodendraad" en wordt verder gereisd naar de Abdij van Averbode waar in de namiddag een rondleiding is en waar – zoals beloofd – het 800 jaar oude document van het toekennen van het patronaatsrecht aan Berkele (dat aan de basis ligt van de huidige viering van 800 jaar Horst aan de Maas) uit het archief wordt gehaald en getoond.

Al met al staat er een bijzondere dag op de planning!

Let op! Aanmelden kan tot uiterlijk 20 maart.

Voor informatie over deelname kunt u hier de volledige uitnodiging bekijken >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit