Lezingen over de verwoesting van het kasteel van Valkenburg in december 1672

6 december 2022

20:00 uur

Museum Valkenburg, Grotestraat 31, 6301CW Valkenburg aan de Geul

Entree: gratis

Op dinsdag 6 december organiseert Kring Valkenburg en Heuvelland een avond met lezingen rondom de verwoesting van het kasteel van Valkenburg.

Op 6 december 2022 is het 350 jaar geleden dat het Staatse garnizoen van Maastricht zich opmaakte voor vertrek naar Valkenburg om op 7 december 1672 de hoogteburcht in te nemen. Op 10 december volgde het opblazen van dit kasteel, in aanwezigheid van stadhouder-legeraanvoerder Willem III. Deze gebeurtenissen zijn aanleiding om in de lezingen de blik te richten op wat zich tijdens het Rampjaar 1672 in de regio Maastricht / Valkenburg afspeelde en wat Lodewijk XIV en Willem III ertoe bracht om zich tijdelijk juist hier op te houden. Het ‘Hollandse’ verhaal blijft buiten beschouwing. In de lezingen komt nog niet eerder gebruikt bronnenmateriaal aan de orde.

Programma

20:00 Welkomstwoordje René Paulssen, voorzitter Stichting Kasteel van Valkenburg en van Kees Schaapveld, voorzitter van de Kring Valkenburg en Heuvelland van het LGOG

20:10 Paul de Jong: Motieven en propaganda van Willem III en Lodewijk XIV in 1672

20:30 Lotte van de Ven: Het belang van de Maas, Maastricht en Valkenburg

20:45 Pauze met gratis koffie en vlaai

21:00 Paul de Jong: Oorlogsvoering en Logistiek

21:30 Lotte van de Ven: De genadeslag voor het kasteel van Valkenburg, en de 4 dagen hieraan voorafgaand

21:45 Vragen

22:00 Einde

Praktische informatie

Parkeren: Walramplein (afstand naar museum 170 m); Berkelplein (320 m); Odapark / Polfermolen, Prins Bernardlaan (500 m).

NB: voor deze avond is het noodzakelijk zich van te voren aan te melden, ook voor leden van het LGOG. Aanmelding via https://www.museumvalkenburg.n...

Het bijwonen van de lezingen is gratis.

Het is mogelijk dat er foto-, film- of geluidsopnames worden gemaakt en gebruikt (gepubliceerd) b.v. op sociale media. U wordt door uw aanwezigheid geacht daarvoor uw toestemming te hebben verleend en daarmee akkoord te gaan.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit