Lezing “Mijnsluiting Zuid-Limburg inclusief herstructurering en reconversie"

8 december 2022

19:30 uur

Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659 te Sittard

Op donderdag 8 december organiseert Kring Westelijke Mijnstreek een lezing “Mijnsluiting Zuid-Limburg inclusief herstructurering en reconversie" door Hubert Degens.

De lezing

Geboren onder de rook van de ON 3 in Heerlerheide begin jaren 50, ben ik opgegroeid met de mijnen als een vanzelfsprekendheid zonder daar via het gezin direct bij te zijn betrokken. Toen ik in 1975 terug kwam in Zuid Limburg na een studie in Nijmegen waren de mijnen dicht en startte ik bij het destijds sterk groeiend chemisch bedrijf DSM. De aandacht lag in die tijd op de oliecrisissen en de daaruit voortvloeiende economische stagnatie waar DSM veel last van had. Als jonge adolescent had ik aandacht voor het nu en de toekomst en had ik weinig aandacht voor de net afgesloten mijntijd.

Tijdens mijn ruim 40 jarige loopbaan bij DSM heb ik toch een aantal boeken over de mijntijd aangeschaft maar tot een zorgvuldig lezen hiervan kwam het al die tijd niet. Pas na mijn pensioen eind 2016 ben ik me in de mijnperiode gaan verdiepen. Ik verbaasde me over de enorme hoeveelheid informatie die via vele websites ter beschikking staat hetgeen in schril contrast staat met wat er in het Limburgs landschap herinnert aan de mijnen. In mijn presentatie probeer ik een overzicht te geven van de mijngeschiedenis vanaf het eerste begin, hoe deze periode van 75 jaar Limburg heeft getransformeerd en tot de dag van vandaag nog diepe sporen achterlaat.

Praktische informatie

De ingang van de zaal ligt wat verstopt achterin het flatgebouw. Op de Odasingel ter hoogte van theater VOLT (Odasingel huisnuumer 88) ziet u aan de overkant het wooncomplex Oda Park. Staande met het gezicht naar de markering Oda Park, 685-917, gaat U de direct rechts gelegen doorgang in. Na ca. 40 m. bevindt zicht rechts een glazen schuifdeur met daarop aangebracht de tekst “lezing LGOG”.

Graag vooraf aanmelden bij de secretaris alleen via e-mail:
helmi.vanbergen@home.nl.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit