Lezing 'Vrede met de Vijand' De Duits-Nederlandse herdenkingstraditie in Venray na de Tweede Wereldoorlog

28 november 2022

19:30 uur

Bezoekerscentrum Duitse Oorlogsbegraafplaats, Timmermannsweg 75, 5813 AM Ysselsteyn

Entree: gratis voor leden; 5 euro voor niet-leden

Op maandag 28 november organiseert Kring Venray een lezing over de Duits-Nederlandse herdenkingstraditie in Venray na de Tweede Wereldoorlog door Sjoerd van Hoenselaar.


De lezing

Oorlogen en oorlogsbegraafplaatsen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elke oorlogsbegraafplaats laat de waanzin van een oorlog zien (uitspraak van Einstein). Dat geldt óók voor de Duitse Oorlogsbegraafplaats te Ysselsteyn (L). Duitse Oorlogsbegraafplaatsen roepen verschillende reacties op. De ene persoon ziet een Duitse Oorlogsbegraafplaats enkel en alleen als een begraafplaats vol vijanden en oorlogsmisdadigers, terwijl de ander het gedifferentieerder ziet, het leed van de voormalige vijand erkent of probeert de ‘schuldvraag’ vooral individueel te beantwoorden.
De wijze waarop tegen oorlogen en oorlogsbegraafplaatsen wordt aangekeken, is niet in beton gegoten. Die ontwikkelt zich in de tijd. Hetzelfde geldt voor de herdenkingstraditie. Dat is duidelijk herkenbaar in Venray en Ysselsteyn. Het eerste bezoek van de Duitse ambassadeur en zijn voordracht in de Grote Kerk op 4 mei 2000 is daarvan een duidelijk voorbeeld.
Hoe zit het met de Duits-Nederlandse herdenkingscultuur, in het bijzonder in de regio Venray? Welke veranderingen hebben afgelopen decennia plaatsgevonden? Waar en hoe zijn die te herkennen? Hoe ontstaan ze?
Sjoerd van Hoenselaar heeft in het kader van zijn masterscriptie hier onderzoek naar gedaan. Naast literatuurstudie heeft hij meerdere personen in en buiten Venray geïnterviewd. Aan de hand van zijn scriptie zal Sjoerd een lezing houden.

Sjoerd van Hoenselaar

Sjoerd van Hoenselaar (Venray 1997) groeide op in Venray. Hij behaalde op het Raayland College in 2016 zijn VWO-diploma. Vervolgens verhuisde hij naar Utrecht om daar Geschiedenis te gaan studeren. Hij specialiseerde zich in de geschiedenis van internationale betrekkingen en politiek geweld. Zijn master Publieksgeschiedenis behaalde hij aan de Universiteit van Amsterdam. Eerdergenoemde scriptie was onderdeel van deze masterstudie. Tijdens zijn stage hielp hij mee aan het opzetten van de tentoonstelling in het bezoekerscentrum van de Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn.

Praktische informatie

De voordracht wordt georganiseerd door LGOG Kring Venray en de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. De lezing is voor LGOG-leden gratis toegankelijk; voor niet-leden bedragen de kosten 5 euro. De opbrengst van deze avond zal ten goede komen aan de aanschaf van een AED op de Duitse Oorlogsbegraafplaats.

Het is mogelijk om voorafgaand aan de lezing voor 15 euro gebruik te maken van een maaltijd in de Brasserie van het Bezoekerscentrum.

Aanmelden via e-mail naar info@joc-ysselsteyn.com:
- Voor de voordracht bij voorkeur vóór 24 november
- Voor de maaltijd met vermelding keuze vóór 24 november



Vorige activiteit | Volgende activiteit