Lezing '(Zuid-)Limburg tussen Oost en West' door Kees Schaapveld (Livestream)

14 oktober 2020

14:00 uur

Online via het YouTube kanaal van LGOG

De livestream van de lezing is via deze link te vinden. Hier kunt u een pdf van de Powerpoint presentatie vinden.Tijdens De Maand van de Geschiedenis organiseert LGOG een aantal online activiteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale afleveringen van de LGOG Podcast. Maar ook Kees Schaapveld is bereid de leden van LGOG een speciale lezing aan te bieden, die in het thema staat van 'Oost/West'.

Het territorium dat nu Zuid-Limburg heet werd namelijk sinds de Middeleeuwen al betwist door machten uit Oost en West. Later kwamen daar ook belangstellenden uit Noord en Zuid bij. In 1815 werd de Nederlandse provincie Limburg gevormd uit het Franse departement Nedermaas, toen samen met wat nu Belgisch Limburg is. Na 9 jaar Belgisch bestuur werd de provincie in 1839 gesplitst in een Belgisch en een Nederlands deel. Ook daarna nog probeerden Oost en West invloed uit te oefenen in Limburg. Kees Schaapveld doet onderzoek naar de Limburgse geschiedenis, onder andere naar de Landen van Overmaas, de Franse tijd en de eerste decennia van de provincie Limburg.

Deze lezing zal uitgezonden worden op woensdag 14 oktober om 14:00 als een livestream via YouTube. U kunt de stream bekijken via het YouTube kanaal van Koninklijk LGOG, en vragen stellen via een reactie op de video. Het kanaal van Koninklijk LGOG is via deze link te vinden. Hier kunt u de livestream vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit