Geannuleerd: Lezing Nooit meer honger, de teloorgang van het gemengde bedrijf

13 oktober 2020

20:00 uur

Bibliotheek Bergen (Den Asseldonk 2, Nieuw Bergen)

Entree: Leden LGOG en BibioPlus zijn gratis / Niet-leden €3

Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen is deze lezing helaas geannuleerd.


Ook dit jaar organiseert de Historische Kring Maas en Niers in samenwerking met de Bibliotheek Bergen op dinsdag 13 oktober 2020 een lezing. Dit jaar wordt de lezing gegeven door Ger Frenken. De lezing heeft als titel Nooit meer honger, de teloorgang van het gemengde bedrijf. Impact voor natuur- en landschap.

De hongerwinter 1944/45 was traumatisch voor de Nederlandse bevolking. Mede daardoor kreeg de al voor de oorlog voorzichtig in gang gezette productiviteitsverbetering van de landbouw ruim aandacht bij de wederopbouw en niet alleen in ons land, maar middels het plan Mansholt in heel West-Europa. De veranderingen die hiermee gepaard gingen hadden niet alleen grote invloed op landschap en natuur, maar ook op de sociaal-economische structuur van het platteland.

In zijn lezing schetst Ger Frenken hoe hij die veranderingen meemaakte in Noord-Limburg, en hoe het kleinschalig gemengde bedrijf waar hij opgroeide veranderde en verdween. Ook legt hij uit hoe de natuur en het landschap in Nederland op grote schaal onder druk kwamen te staan en hoe dit uiteindelijk weer leidde tot een ambitieus nationaal natuurbeleidsplan. Dit plan werd deels weer onderuit werd gehaald, waarna krampachtig gezocht werd, en nog steeds gezocht wordt naar oplossingen om het grote biodiversiteitsverlies te keren door bijvoorbeeld inclusieve landbouw.

Let op! Het aantal plaatsen is in verband met de coronamaatregelen beperkt, en deelname is alleen mogelijk na voorafgaande aanmelding. Leden van het LGOG en BiblioPlus hebben voorrang. Men dient zich aan te melden via lgog.maasenniers@gmail.com, met vermelding van lidmaatschapsnummer. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging per e-mail. Wij hanteren de richtlijnen van het RIVM en de voorschriften van BiblioPlus. Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Dan verzoeken wij u niet te komen.

U kunt de volledige uitnodiging hier bekijken.


Vorige activiteit | Volgende activiteit