Lezing Zoeaven uit Nederlands Limburg

In de jaren 1860-1870 trokken honderden mannen en jongens uit heel Europa als vrijwilliger naar Rome om de paus te verdedigen in de strijd om de Kerkelijke Staat. Zij wilden hun ‘vader’, de paus, beschermen. Onder deze soldaten bevonden zich ook een groot aantal mannen en jongens uit het Katholieke Limburg. Deze soldaten werden ‘Zoeaven’ genoemd. Een van de bekendere Zoeaven is Henri Weerts, die tevens kluizenaar was op de Schaelsberg bij Oud-Valkenburg.

Op woensdag 17 maart kunt u om 19:30 uur de lezing Zoeaven uit Nederlands Limburg, 1860-1870 van Jos Engelen bekijken. Engelen is zeer geïnteresseerd in dit onderwerpen. Hij gaf al meer dan 25 lezingen over de Limburgse Zoeaven en legde zelfs een heus ‘Zoeavenarchief’ aan voor zijn eigen onderzoek.

Engelen zal ingaan op het verhaal van de Zoeaven, en waarom zij de paus wilden beschermen, maar zal ook de verhalen van enkele Limburgse Zoeaven vertellen. Dat alles zal hij voorzien van afbeeldingen van zowel de Zoeaven als archiefstukken die naar dit stukje geschiedenis verwijzen zoals foto’s, archiefstukken en uniformen.

De link kunt u via deze pagina vinden of door te zoeken naar het kanaal Koninklijk LGOG op YouTube. Geen enkele lezing missen? Abonneer uzelf dan hier op het YouTube kanaal van LGOG.


Vorige activiteit | Volgende activiteit