Lezing ‘Gilles Franssen, een bijna vergeten glazenier’

Maandag 19 april om 19.30 uur zal de lezing van Mariëtte Paris-Vankan, Gilles Franssen, een bijna vergeten glazenier, plaatsvinden. Ook deze keer zal de lezing op YouTube geplaatst worden. Hier kunt u de link naar het YouTube-kanaal vinden.

In deze lezing zal Mariëtte u laten kennismaken met kunstenaar Gilles Franssen (1971-1979). In het kader van het project Glas in Lood in Nederland 1817-1968 inventariseert Mariëtte het werk van glazenier Jacques Vonk. Tijdens het bezoek aan de kapel van het Dominicanerklooster Mariaweide te Venlo attendeerde de aanwezige pater haar op de ramen van Gilles Franssen: "deze ramen zijn veel mooier, maar niemand kent de glazenier Gilles Franssen". Toevallig kende zij hem, omdat zijn familie in dezelfde straat woonde waar zij een deel van haar jeugd heeft doorgebracht.

Mariëtte nam de afbeeldingen mee naar de VU in Amsterdam. Carine Hoogveld en Peter van Dael, die de inventarisatie van Glas in lood in Nederland begeleiden, waren onder de indruk van dit werk en vroegen haar het werk van Gilles Franssen te inventariseren. Deze inventarisatie was eerst erg moeilijk, omdat Mariëtte weinig materiaal over Gilles had. Jaren later kreeg zij via zijn zus de beschikking over zijn persoonlijke archief. Interviews met haar en zijn neef Lou, zoon van zijn broer Frits, schetsen een beeld van de mens Gilles en van zijn atelier achter het ouderlijk huis. Dit onderzoek is gepubliceerd in het jaarboek van de Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal in 2018.


Vorige activiteit | Volgende activiteit