Lezing 'Verhalen langs de grens'

25 april 2022

19:00 uur

Thermenmuseum (Coriovallumstraat 9, Heerlen)

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,00

Op maandag 25 april om 20:00 uur organiseert Kring Parkstad de lezing Verhalen langs de grens; de langzame bevrijding van Limburg 1944/45 door Martin van der Weerden. De lezing wordt voorafgegaan door de Jaarvergadering van LGOG Kring Parkstad, die om 19:00 uur begint. De agenda is hier te vinden.

Verhalen langs de grens

In september 1944 begon vanuit het zuiden de bevrijding van Limburg. Door een aantal militaire tegenslagen duurde het ruim zeven maanden voordat onze provincie helemaal bevrijd was. Deze episode van nu ruim 75 jaar geleden heeft in sterke mate het verdere verloop van onze geschiedenis bepaald. Terreur en onderdrukking maakten in ons deel van Europa weer plaats voor mensenrechten en democratie.

Vanuit middelbare scholen aan beide kanten van de grens togen in 2019 enkele tientallen enthousiaste scholieren van 14 tot 18 jaar aan de slag om de wederwaardigheden van de laatste generatie overlevenden van “de oorlog” vast te leggen. Een selectie hiervan, een fruitmand vol verhalen, is uitgegeven in de bundel Verhalen langs de grens. Een deel van de verhalen vertelt het alledaagse. Enkele verhalen zijn schokkend; ook die moeten verteld worden. Maar er zijn ook verhalen die eerder op de lachspieren werken.

Praktische informatie

De op dat moment geldende regels rond corona worden met het oog op deze lezing nageleefd. U kunt uw auto parkeren op de busbaan voor het museum of op het trottoir naast de ingang. Let op: er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een email naar j.martens@historischgoud.nl.

Hier kunt u de volledige uitnodiging vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit