Lezing "Sittardse prentbriefkaarten vertellen ons hun geschiedenis"

17 november 2022

19:30 uur

Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659 te Sittard

Op donderdag 17 november organiseert Kring De Westelijke Mijnstrrek een lezing "Sittardse prentbriefkaarten vertellen ons hun geschiedenis" door Will Steeghs.

De lezing

De geschiedenis van de prentbriefkaarten in Sittard is een nog niet ontgonnen gebied. De achtergrondkennis over (uitgevers en producenten van) prentbriefkaarten kan een prima hulpmiddel zijn bij het dateren van opnames. Voeg daarbij de gebouwen waarvan het bouwjaar bekend is, dan kan dit leiden tot vele goede dateringen. In een vogelvlucht behandelt hij de ontwikkeling van prentbriefkaarten die vanaf 1 april 1892 officieel werden toegelaten in Nederland. We gaan op zoek naar de vermoedelijk oudste prentbriefkaart van Sittard en een aantal plaatsen in Limburg.

Voornamelijk aan de hand van Sittardse prentbriefkaarten worden ontwikkelingen en informatie op Sittardse prentbriefkaarten behandeld met voorbeelden. Verder worden een aantal Sittardse uitgevers onder de loep genomen, gevolgd door een al landelijke uitgevers. Alles wordt toegelicht met behulp van Sittardse prentbriefkaarten.

De spreker
Deze lezing wordt gegeven door Will Steeghs, een prentbriefkaartenverzamelaar van Venlo en omgeving. Hij verzamelt al meer dan 45 jaar prentbriefkaarten. Hij onderzocht regionale en landelijke uitgevers en publiceert daar regelmatig over in het bulletin van Vereniging Prentbriefkaarten Documentatie. Hierbij maakt hij ook gebruik van onderzoeksresultaten uit andere publicaties en ook door samen te werken met andere leden. Hij is een aantal jaren bestuurslid geweest bij Vereniging Documentatie Prentbriefkaarten en is nog bestuurslid bij Overkwartier van Gelre. Buiten prentbriefkaarten heeft Dhr Steeghs ook gepubliceerd over onder andere noodgeldbons in 1914, gevels te Roermond en Venlo, 2e regiment Huzaren en WOII.

Graag vooraf aanmelden bij de secretaris alleen via e-mail: helmi.vanbergen@home.nl.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit