Avondexcursie naar Universiteitsbibliotheek Maastricht

17 november 2022

19:00 uur

Grote Looiersstraat 17, Maastricht

Op donderdag 17 november organiseert Kring Parkstad een Avondexcursie naar Universiteitsbibliotheek Maastricht.

De excursie

In het ondergrondse depot van de Universiteitsbibliotheek aan de Grote Looiersstraat 17 bevindt zich een boekenschat met historische werken op het gebied van de filosofie, geschiedenis, anatomie, letterkunde, theologie, rechten en diverse sociale wetenschappen. De kern van deze Bijzondere Collecties wordt gevormd door de vermaarde Jezuïetenbibliotheek, afkomstig van verschillende kloosters en seminaries, waaronder het voormalige Maastrichts Jezuïetenklooster (Canisianum) aan de Tongersestraat 53. De oudste boeken dateren uit het einde van de vijftiende eeuw. Conservator Odin Essers toont jullie graag enkele hoogtepunten, waaronder een middeleeuws handschrift, een handgekleurde atlas van de beroemde cartograaf Gerard Mercator uit 1628, het persoonlijke gebedenboekje van Lodewijk Napoleon en een verzameling prachtig geïllustreerde sprookjesboeken uit het begin van de 20e eeuw. Verder vertelt Odin Essers jullie graag over de achtergrond en inhoud van de Bijzondere Collecties en hoe de bibliotheek werkt aan de zichtbaarheid, bruikbaarheid en duurzaamheid ervan. Een exclusief kijkje achter de kluisdeur!

Praktische informatie

De excursie vindt plaats op basis van eigen vervoer. Tijdens deze excursie is er vanwege beperkte ruimte maar plek voor 20 deelnemers. Ook is het archief helaas niet toegankelijk met een rolstoel of een rollator.

We verzamelen omstreeks 18:45 voor de ingang van de bibliotheek. Om 19:00 starten we met een hapje en een drankje waarna een korte presentatie volgt over de UB. Vervolgens gaan de groepjes op ontdekking in het depot. De duur van de excursie bedraagt ongeveer 120 minuten. De rondleiding is exclusief voor leden en is voor onze leden van het LGOG dan ook gratis.

Belangstellenden kunnen zich voor 10 november aanmelden bij Jody Martens. Wees er snel bij, want er is maar beperkt plek. Aanmelden kan per mail: j.martens@historischgoud.nl.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit