Lezing Coriovallum Dr. Karen Jeneson

21 november 2022

19:30 uur

Thermenmuseum Heerlen

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op maandag 21 november organiseert Kring Parkstad een lezing over Coriovallum door dr. Karen Jeneson.

De lezing

Het Romeinse badhuis in Heerlen, weliswaar gehavend, is het hart van het plaatselijke Thermenmuseum. Het is de afgelopen drie jaar minutieus onderzocht, net als talloze Romeinse vondsten rond het complex. Dat is gebeurd door een team van dertig wetenschappers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en België. Dat komt in de Romeinse geschiedschrijving van Nederland zelden voor, aldus Thermenmuseum-conservator Karen Jeneson.

De publicatie, Roman Bathing in Coriovallum, werpt een vernieuwd historisch beeld op een plaats met een niet-geringe status. Het badhuis zelf, door militairen gebouwd in 63-73, werd mettertijd steeds imposanter. Op het hoogtepunt stond er een façade van maar liefst 48 meter met een hoogte van 8 tot 10 meter met een zwembad. Voor burgers en militairen uit de hele regio werd het een belangrijke ontmoetingsplaats. Tot nu toe werd gedacht dat het badhuis begin tweede eeuw was gebouwd, nu staat vast dat het in de eerste eeuw van onze jaartelling is gebouwd. Rond het jaar nul was er sowieso al bewoning.

Na de ontdekking en opgraving van dit badhuis midden vorige eeuw is meer dan 80 jaar gewacht op wetenschappelijke onderzoek van dit formaat. Met de nieuwe publicatie biedt de wetenschap een nieuw perspectief op de oudheid in Noordwest-Europa, aldus Jos Bazelmans van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Van alle vondsten in Heerlen, zegt archeoloog Wouter Vos hoopvol, is nog maar de helft bestudeerd.

Tijdens deze lezing zal dr. Karen Jeneson, conservator van het Thermenmuseum, meer vertellen over het onderzoek naar het badhuis en Coriovallum, en de resultaten ervan. Tevens zullen wij u alvast iets meer vertellen over het nieuw te realiseren Romeins museum in Heerlen. Na de lezing bestaat de mogelijkheid om de nieuwe experttour door de badhuiszaal van het museum als één van de eersten uit te testen.

Praktische informatie

Aanmelden kan middels een mail naar mevrouw Martens via: j.martens@historischgoud.nl.

U kunt uw auto parkeren op de busbaan voor het museum of op het trottoir naast de ingang. Let op: er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit