Lezing “Sint Nicolaas, een wonderlijke heilige” door Hans van den Broek

27 oktober 2022

14:30 uur

Voormalige Mariaschool, Kerkstraat 15, 5854 AJ te (Oud)Bergen (L)

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op donderdag 27 oktober organiseert Kring Maas en Niers een lezing “Sint Nicolaas, een wonderlijke heilige” door Hans van den Broek.

De lezing

Hans van de Broek (geboren 1949 in ’s-Hertogenbosch) was van 1980 – 2015 als arts-radioloog werkzaam in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Hij geeft al ruim 25 jaar lezingen. In 2010 heeft hij een 10-tal artikelen gepubliceerd in medisch specialistische, heemkundige en genealogische tijdschriften. In de presentatie “Sint Nicolaas, een wonderlijke heilige” gaat Hans van den Broek in op het feest van Sinterklaas. Wij kennen allemaal de verhalen over de wonderen en de goede gaven van Nicolaas. Maar wat weten we nu precies? Heeft Sinterklaas nou echt bestaan? Is hij echt geschrapt van de lijst met heiligen? Van wie is hij allemaal de beschermheilige. En hebt u enig idee hoe zijn verering in ons land terecht kwam? Wist u dat hij een voorloper is van Valentijnsdag? En hebt u enig idee waar u nog steeds de welriekende olie afkomstig van zijn relieken kunt kopen? Hebt u zich ooit afgevraagd waarom we chocolade letters eten? En had u ooit vermoed dat Zwarte Piet een samenraapsel is van veel tradities en economische uitbuiting, maar heel anders dan u denkt? En hoe goed weet u waar onze sinterklaasliedjes vandaan komen?
Van Sinterklaas en Zwarte Piet denken we bijna alles te weten. Maar na dit verhaal zult u toch iets anders tegen deze weetjes aankijken.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit