Lezing Remieg Aerts over “Een wat verzuurde liefde. Thorbecke en Limburg"

12 oktober 2022

19:30 uur

Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659 te Sittard

Op woensdag 12 oktober organiseert Kring De Westelijke Mijnstreek een lezing “Een wat verzuurde liefde. Thorbecke en Limburg" door Remieg Aerts.

De lezing

Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) hield van Limburg. Hij kwam er graag, overwoog zelfs er te gaan wonen. Zijn liberaal-constitutionele hervormingspolitiek had een verrassend sterke aanhang in de zuidelijke provincie. Vanaf 1853 zat de Lutherse liberaal Thorbecke zelfs namens het kiesdistrict Maastricht in de Tweede Kamer, als eerste en enige niet-Limburger ooit. Toch zou een decennium later juist Limburg tot een bolwerk van oppositie uitgroeien, naar aanleiding van belastingplannen en een affaire rond verkiezingsmanipulatie. De katholieke kerk
ging zich losmaken van het liberalisme. In deze lezing bespreekt Thorbecke-biograaf Remieg Aerts de grillige wendingen in de verhouding tussen de liberale staatsman en de bijzondere provincie. Wat hebben Thorbecke en Limburg aan elkaar gehad? Prof. dr. Remieg Aerts is hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en was eerder hoogleraar politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde over cultuurhistorische onderwerpen, mediageschiedenis, stadsgeschiedenis en politieke geschiedenis. Voor zijn boek Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman (2018) ontving hij de Prinsjesboekenprijs 2018 voor het beste politieke boek en de Nederlandse Biografieprijs 2020. Dit jaar verscheen zijn nieuwe boek Denkend aan Nederland. Over geschiedenis, nationaliteit en politiek (2022).

Praktische informatie

Graag vooraf aanmelden bij de secretaris alleen via e-mail: helmi.vanbergen@home.nl.

De ingang van de zaal ligt wat verstopt achterin het flatgebouw. Op de Odasingel ter hoogte van theater VOLT (Odasingel huisnummer 88) ziet u aan de overkant het wooncomplex Oda Park. Staande met het gezicht naar de markering Oda Park, 685-917, gaat U de direct rechts gelegen doorgang in. Na ca. 40 m. bevindt zicht rechts een glazen schuifdeur met daarop aangebracht de tekst “lezing LGOG”.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit