Lezing 'De geschiedenis van het wielrennen in Limburg, 1920-1950'

Op woensdag 12 oktober organiseert Kring Valkenburg en Heuvelland de lezing De geschiedenis van het wielrennen in Limburg, 1920-1950 door Dr. Manuel Stoffers, fervent fietser en als historicus en universitair docent verbonden aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht.

Limburg, en dan vooral Zuid-Limburg, heeft een naam hoog te houden als wielerregio. Dat is te danken aan de vele wielertoeristen die Zuid-Limburg bezoeken, maar zeker ook aan de wielerwedstrijden die sinds jaar en dag in de provincie worden georganiseerd.

Hoe is het wegwielrennen in Limburg zo populair geworden? Daarover gaat deze lezing. De meeste aandacht zal uitgaan naar de periode tussen 1920 en 1950. Interessant is in deze periode vooral de afwijking van het algemene Nederlandse patroon. Tot verdriet van wielerliefhebbers, en anders dan in ons omringende landen, waren wegwedstrijden in deze periode in Nederland in principe verboden. Alleen het Ministerie van Verkeer of de Provincie kon ontheffing van het verbod verlenen. Gebeurde dat inderdaad in Limburg? Wat was de rol van de burgemeesters? En van machtige regionale spelers als de Rooms-katholieke kerk en de mijndirecties? En wat was de rol van de opkomst van de NSB en van het Duitse regime tijdens de Tweede Wereldoorlog?


Vorige activiteit | Volgende activiteit