Lezing over en excursie naar Bonn: Excursie

19 augustus 2023

08:30 uur

Gemeenschapshuis ‘t Geboew, Warande 43 (Ljubljanaplein), 6305 AX Schin op Geul

Entree: leden €25,-; niet-leden €30,-

De Kring Valkenburg & Heuvelland van het LGOG en de Heemkundevereniging Schin op Geul organiseren een lezing over en een excursie naar Bonn. De lezing op 10 augustus, met veel beeldmateriaal over de geschiedenis en structuur van Bonn, als voorbereiding op de excursie, wordt verzorgd door de geograaf Hub Stohr, die ons ook op 19 augustus zal rondleiden door Bonn.

Romeins fort, geboorteplaats van Ludwig van Beethoven en oude hoofdstad van West-Duitsland

Bij Bonn zullen velen van ons meteen terugdenken aan de tijdelijke hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, van vóór de val van de muur en de Duitse hereniging. Of aan het ‘Wirtschaftswunder’ van het moderne, democratische Duitsland van na de oorlog en misschien aan namen als Adenauer, Kohl, en Schmidt. Maar Bonn is veel meer! Het is een stad met een meer dan 2000 jaar lange, bewogen historie die tal van sporen in de stad naliet. Meer dan 17.000 jaar geleden woonden er al ‘moderne’ mensen en de Romeinen bouwden er één van de belangrijkste forten aan de Rijn. Bonn maakte deel uit van ‘Kurköln’, een gebied dat bestuurd werd door een aartsbisschop die meteen ook ‘Kurfürst’ was, een machtig heerschap dat de Duitse koningen mocht kiezen. Overigens, al in de 13e eeuw werd die aartsbisschop uit Keulen verdreven en vestigde hij zich in Bonn, een Valkenburger speelde daarbij een hoofdrol. Soms genoot de stad een grote welvaart maar er waren ook tijden van ellende en verval, van oorlogen met enorme verwoestingen als gevolg. Er komt ook een stukje ‘Vaderlandse Geschiedenis’ voorbij. En dan was er nog die bloedmooie vrouw en een verboden liefde, maar helaas ook weer met oorlog als gevolg. Een barokke ‘Big Spender’ bouwde erop los en dat is nu nog steeds te zien in de stad en in de omgeving. In de 19e eeuw werd Bonn een rustige woonstad voor welgestelden, onder de rook van Keulen. Bonn ontkwam in de Tweede Wereldoorlog, zoals de meeste Duitse steden, niet aan een vernietigend bombardement van zijn binnenstad. Na de oorlog herstelde de stad zich snel en werd ze een schouwtoneel van Duitse, Europese en zelfs mondiale politiek

We vertrekken rond 8.30 uur vanaf ʼt Geboew in Schin op Geul. We brengen een bezoek aan het historische Bonn met o.a. zijn prachtige Middeleeuwse Münster. We zien gebouwen uit de Baroktijd maar ook mooie buurten uit de Gründerzeit. Natuurlijke bezoeken we de wijk met het (gedeeltelijk) voormalige regeringscentrum. Er blijft ook nog tijd over om zelf de sfeer van de stad op te snuiven.

Voorlopig programma zaterdag 19 augustus:

8.30 uur : vertrek uit Schin op Geul vanaf ’t Geboew (Warande 43),

circa 10.15 uur : aankomst in Bonn; gelegenheid voor sanitaire stop en kopje koffie

11.00 : start excursie, deel 1

12.30-13.45 uur : lunchpauze (op eigen gelegenheid)

13.45 uur : vervolg excursie, deel 2

15.30 uur : vertrek uit Bonn richting Schloss Brühl

17.00 uur : vertrek uit Brühl richting Schin op Geul

circa 18.30 uur : aankomst in Schin op Geul

Praktische informatie

Voor deze excursie wordt aan leden van de Heemkundevereniging Schin op Geul en van het LGOG een bijdrage van € 25 per persoon gevraagd; voor niet-leden bedragen de kosten € 30. Betaling vindt plaats bij aanvang van de excursie (via tikkie of contant).

In de bus is plaats voor 50 personen. De volgorde van aanmelding is bepalend voor de deelname.

U kunt zich tot zaterdag 12 augustus aanmelden bij John van Weersch, tel. 06 18902051 of per e-mail: johnvanweersch@ziggo.nl.

Annuleren van een aanmelding kan tot uiterlijk woensdag 16 augustus; na deze datum zijn we helaas genoodzaakt om de reissom in rekening te brengen.

Consumpties en lunch tijdens de excursie zijn voor eigen rekening.

Alle informatie over de lezing kunt u terugvinden op deze pagina.
U kunt ook de lezing bijwonen zonder aan de excursie deel te nemen, of aan de excursie deelnemen zonder de lezing bij te wonen.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit