Mini-symposium ‘Het verhaal van het kanaal’

17 augustus 2023

14:00 uur

Parochiehuis Bocholt, Kerkplein 11, 3950 Bocholt

Entree: gratis

Op donderdagmiddag 17 augustus 2023 wordt een intrigerend mini-symposium georganiseerd door Heemkundige Kring Bocholt, de Aldenborgh, en Kring Weert van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Het evenement, getiteld ‘Het verhaal over het kanaal’, werpt een blik op de rijke geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart, een cruciaal element dat onze regio gedurende de afgelopen twee eeuwen heeft beïnvloed.

Het kanaal, dat verbindt en scheidt, heeft een essentiële rol gespeeld in de ontwikkeling van de streek. Het mini-symposium biedt een kans om diepgaand inzicht te krijgen in de verschillende aspecten van de Zuid-Willemsvaart.

Het programma belooft een boeiende reis door de tijd:

Alfons Bruekers:Fossa Peelllandia, het oudste onvoltooide kanaal
Joost Welten:
Le Grand Canal du Nord, een droom van Napoleon
Wim Cuppens:

Het kanaal lokaal, invloed en gevolgen voor de lokale bevolking

Frans Medaer:
Het kanaal: een bootje vol verhalen...

Philip Moreau:

De strategische rol van de Zuid-Willemsvaart in de Tweede Wereldoorlog, aansluiting met de Peel-Raamstelling

Tussendoor zal Roel Kwanten, waterkwaliteitsbeheerder bij Rijkswaterstaat, enkele actuele wetenswaardigheden delen over de Zuid-Willemsvaart.

Voor en na het mini-symposium kunnen geïnteresseerden de monumentale St.-Laurentiuskerk van Bocholt bezoeken, waar een tentoonstelling te zien is met foto’s van de zusters van Priorij Klaarland.

Het belooft een informatieve en boeiende middag te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van dit belangrijke kanaal en de impact ervan op onze regio. Parkeergelegenheid wordt aanbevolen op Kerkplein of de parkeerplaats Matthijsplein in Bocholt.

Voor meer informatie zie de volgende link naar de website van De Aldenborgh en hier de nieuwsbrief van De Aldenborgh.


Vorige activiteit | Volgende activiteit