Lezing over Alexander Schaepkens

Op maandag 7 maart organiseert Kring Maastricht een lezing door Ingrid M.H. Evers over Alexander Schaepkens. Vanaf 19:00 uur bent u welkom voor een kop koffie of thee. De lezing begint om 19:30 uur. Na afloop van de lezing is er de mogelijkheid om – op eigen kosten – een drankje te nuttigen aan de bar van StayOkay.

Alexander Schaepkens (1815-1899) werd geboren in Maastricht als de middelste van drie artistieke broers, die in de negentiende eeuw alle drie tijdens de Romantiek carrière maakten in de beeldende kunsten. Alexander werd kunstschilder, tekenaar en etser. Hij studeerde aan de Academie te Antwerpen en Amsterdam en specialiseerde zich in landschaps- en stadsbeelden. Van 1844 tot aan de opheffing in 1866/67 was hij directeur van de Maastrichtse Stadsteekenschool en van de Boetseer-, Graveer- en Modelleerschool. Ook gaf hij privéles. En daarnaast publiceerde hij zijn werk, hetzij in België, hetzij in eigen beheer in Maastricht.

Schaepkens wordt vaak gezien als een Belgisch kunstenaar, mede omdat veel van zijn werk in België is gemaakt. Zijn werk bleef ook na de opkomst van het realisme en impressionisme in de schilderkunst bij particulieren in de belangstelling staan. Een revival in het derde kwart van de twintigste eeuw leidde in Maastricht tot verschillende repro-uitgaven van zijn litho’s. Sinds 1980 zijn zijn prenten, tekeningen, litho’s en schilderijen ook veelvuldig gebruikt bij het illustreren van historische uitgaven over Maastricht. Toen in 2013 bij de viering van 150 jaar LGOG de aandacht uitging naar de museale collecties van de jubilerende vereniging, kregen een aantal olieverfdoeken een ereplaats in de tentoonstelling.

Maar Schaepkens was veel meer dan (vermeend) een lokaal werkend beeldend kunstenaar. Eigenlijk was hij in de eerste plaats een oudheidkundige, die zijn hele leven zijn niet onaanzienlijke teken- en schrijftalent aanwendde tot het behoud van het Belgisch en Nederlands monumentaal erfgoed.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit