Lezing over de Sinti in Limburg

Kring Roermond organiseert in samenwerking met de Stichting Rura op maandag 7 maart een lezing door Drs. Jac Lemmens over de Sinti in Limburg.

Over de lezing

Deze lezing is tot stand gekomen na veel onderzoek in binnen- en buitenland en vele uren interviews met leden van de Sinti-gemeenschap in Limburg. Tijdens deze lezing gaat Lemmens in op de geschiedenis van de Sinti en maakt hierbij gebruik van tot nu toe onbekende bronnen en bijzondere documenten. Aan de hand hiervan legt hij een link naar zijn eigen verleden, zijn beweegredenen om geschiedenis te gaan studeren, de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog die de joodse- en Sinti-gemeenschap zo onwaarschijnlijk hard heeft getroffen. Hij kijkt echter ook terug naar hun oorsprong en komst zes eeuwen geleden naar West-Europa, hun onwaarschijnlijke rol tijdens het feodale tijdperk en hun komst naar Limburg vanuit Duitsland.

De Tweede Wereldoorlog krijgt een naam en een beeld aan de hand van vele foto’s. Deze tijd is voor Sinti onbespreekbaar en daarom spreken we ook van de ‘Vergeten Holocaust’ als het over deze groepering gaat. Tot slot kijken we naar de periode na de Tweede Wereldoorlog, de grote kloof heden ten dage tussen Sinti en de rest van de samenleving en zo wordt er een beeld geschetst van een bevolkingsgroep die zich nooit bevrijd heeft gevoeld.

De lezing zal opgeluisterd worden door gypsie-muziek op accordeon door Roger Moreno, de componist van het wereldberoemde Auschwitz-requiem. Zie op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=DDn0L6ZXmkk.

Praktische informatie

In de Kloosterzaal van de Oranjerie is slechts plaats voor 73 personen. Gelet op de belangstelling voor onze lezingen en het beperkt aantal plaatsen dient u zich tijdig voorafgaand aan te melden via een e-mail naar info@lgog-roermond.nl met vermelding of met u een introducé(e) meekomt.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit