Afgelast: Lezing “De Histo Bistro”

8 maart 2022

19:00 uur

Koningskerk (Raadhuisstraat 28, Beek)

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Helaas moeten wij u mededelen dat we deze lezing in verband met ziekte niet door kunnen laten gaan.

Op dinsdag 8 maart organiseert de Sectie Archeologie een lezing over de Histo Bistro door Justine Camps.

Over de Histo Bistro

De Histo Bistro is een samenwerking tussen Koninklijk LGOG, het (Regionaal) Historisch Centrum Limburg, Universiteitsbibliotheek Maastricht en Centre Céramique. Tijdens dit project promoten deze instellingen hun collecties door te laten zien wat zij in huis hebben op het gebied van historisch eten.

In 2020 werd de Histo Bistro Podcast gepresenteerd. Vanwege de beperkingen rondom het coronavirus werd de Histo Bistro naar het publiek gebracht. Het thema van seizoen 1 was 'Eten van het land naar je tafel'. In vijf afleveringen werden de luisteraars wegwijs gemaakt in het historische proces van voedselbewerking, -bereiding, en -consumptie.

In mei 2021 startte seizoen 2 van de Histo Bistro Podcast. In dit seizoen werd de luisteraars een 'Limburgs diner' aangeboden. Men startte met historische reisverhalen, leerde meer over de ontwikkeling van de menukaart, proefde Limburgse likeuren, at als hoofdgerecht wild en eindigde met een Limburgs dessert. Via deze link kunt u de podcast beluisteren. Naast de podcast waren er op Facebook blogs te vinden met achtergrondinformatie over de afleveringen.

Andere Limburgse musea en instellingen die met dit onderwerp werken of collectiestukken hebben die bij het onderwerp aansluiten werden ook opgeroepen om aan het project deel te nemen. Zo sloten het Limburgs Museum, Openluchtmuseum de Locht en het Bonnefantenmuseum zich aan. Maar er waren ook andere bijzondere samenwerkingen te beluisteren, zoals interviews met bakkers en historici.

Praktische informatie

De lezing start om 19:00 uur in het Koningskerkje in Beek, een unieke locatie! Dit protestantse kerkgebouw, ook wel het Leopoldskerkje genoemd, is geschonken door de Belgische Koning Leopold I, die zelf protestants was. Hij wilde middels deze kerk de spanningen en de stekeligheden tussen de katholieken en de protestanten, in het toen door België bestuurde Limburg verminderen.

Voor leden van de sectie archeologie is het bijwonen van de lezing gratis. Overige deelnemers betalen €5,-, te voldoen bij de ingang van de kerk. Aanmelden voor de lezing kan tot uiterlijk zondag 6 maart via deze link.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit